Foto: Stedenbouwkundig plan voor De Koele 2. Bron: gemeente Dalfsen.

Uitbreidingsplan voor ruim 80 woningen in Hoonhorst

HOONHORST - Twee jaar geleden verkocht de gemeente Dalfsen de laatste woningbouwkavel in De Koele. Om voor tien jaar weer nieuwe bouwkavels te kunnen uitgeven werkt Dalfsen aan een volgend uitbreidingsplan voor de kern Hoonhorst.

Direct ten westen van de laatste gebouwde woningen in De Koele 1 komt de nieuwe woonbuurt De Koele 2. Hier is ruimte voor 83 woningen. Volgens het stedenbouwkundig plan voor dit gebied komen er in totaal 39 kavels voor vrije sector woningen (vrijstaand en twee onder één kap) en 44 woningen in de sociale sector. Bij deze categorie gaat het om rijen met betaalbare huurwoningen en koopwoningen voor starters.

Schetssessie

Over het plan heeft de gemeente uitgebreid gesproken met inwoners uit Hoonhorst en met andere belangstellenden. De inwonerbetrokkenheid begon in april van dit jaar met een schetssessie. Daarna volgde een inloopbijeenkomst in juni over drie mogelijke ruimtelijke ontwerpen. Vervolgens presenteerde de gemeente op de bewonersavond in oktober de eerste versie van het stedenbouwkundig plan. De op deze avond gemaakte opmerkingen zijn daarna verwerkt in het definitieve plan dat de raadscommissie op dinsdag 6 december bespreekt.

Nieuwe weg

Voor het toekomstige woongebied legt de gemeente een nieuwe weg aan naar de Marsweg. Voor bewoners blijft het mogelijk ook via de bestaande woonwijk (De Koele 1) naar het dorpshart te rijden. Wel ontwerpt de gemeente de wegen in De Koele 2 zo dat het niet aantrekkelijk is voor autoverkeer om gebruik te maken van De Koele 1. Daarmee wil de gemeente sluipverkeer voorkomen en fietsen of wandelen zoveel mogelijk stimuleren.

Diagonaal door het gebied loopt een groenzone en een groene buffer tussen beide buurten gaat dienst doen als waterberging (wadi).

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency