Commissieleden hikken aan tegen 100.000 euro voor draaideur Trefkoele+

DALFSEN - Het vervangen van de twee schuifdeuren bij de ingang van kulturhus Trefkoele+ door een automatische draaideur is niet voor alle Dalfser raadsfracties vanzelfsprekend. Commissieleden hikken niet alleen aan tegen deze investering van 100.000 euro maar ze betwijfelen ook of deze oplossing zorgt voor voldoende besparing op de energiekosten.

De raadscommissie besprak maandagavond het voorstel om Trefkoele+ aan te passen. Eerst sprak Gerard Hullegie namens het Platform Gehandicapten Dalfsen in over de dringende noodzaak om de activiteitenruimte van de ouderensoos van boven naar beneden te verplaatsen. Dit leidt tot een veel veiliger situatie bij calamiteiten. Voor de commissie was het veiliger maken van het kulturhus voor de gebruikers geen discussiepunt. Ook steunde de voltallige commissie het voorstel om het Informatiepunt naar de entree te verhuizen en twee spreekkamers te maken om de privacy van gesprekken te waarborgen.

Tochtsluis

Over het aanpassen van de ingang van Trefkoele+ waren de meningen verdeeld. Gerrit Jan Veldhuis (VVD) zag liever dat er een totaal budget beschikbaar komt voor verduurzaming van alle kulturhusen in de gemeente. Verder vroeg hij zich af of de huidige tochtsluis wel goed is afgesteld. Zo’n sluis is volgens hem al een duurzame oplossing. Bernard Smalbraak (D66) hikte aan tegen het bedrag van 100.000 euro voor de draaideur en was benieuwd naar de terugverdientijd van zo’n investering.  Jelle Hekman (Gemeentebelangen) plaatste vraagtekens bij nut en noodzaak van de draaideur. De voordelen van de aanpassing wegen volgens hem niet op tegen de hoogte van de investering. Ook Rietje Lassche (ChristenUnie) vroeg zich af of dit een juiste investering is. Bert Ruitenberg (CDA) betwijfelde of de draaideur voldoende zoden aan de dijk zet als het gaat om energiebesparing. Toch stemde zijn fractie in met het voorstel omdat Trefkoele+ bezig is met een duurzaamheidsslag met zonnepanelen en ledverlichting. Julia Bloeming (PvdA) gaf aan dat het belangrijk is te doen wat nodig is voor veiligheid en gebruiksgemak maar haar fractie investeert voor de rest liever in de mensen in plaats van in de stenen.

Informatie

Wethouder Jan Uitslag deed vervolgens de toezegging om voor de raadsvergadering van 27 maart, als de raad een besluit neemt, nog aanvullende informatie aan te leveren. Dan gaat het om de verschillen tussen de huidige tochtsluis en de draaideur en de voordelen die een nieuwe deur oplevert.

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency