Ton de Vries in actie voor N377 en Rabo-vestiging

NIEUWLEUSEN - De sluiting van de Rabobank-vestiging in Nieuwleusen per 1 december blijft onverminderd van kracht. Wel opent de bank dan een servicepunt dat een of meer dagdelen open zal zijn. Maar waar deze komt is nog onduidelijk.

Dat zegde Hans van Dijk, directeur particulieren van Rabobank Vaart en Vechtstreek, vanmorgen toe toen hij de 1540 handtekeningen in ontvangst nam die Nieuwleusenaar Ton de Vries de afgelopen twee weken ingezameld had. De Vries, die op persoonlijke titel het initiatief hiertoe had genomen, hoopte de bank ertoe te bewegen om de voorgenomen sluiting van de vestiging in Nieuwleusen te heroverwegen, maar dat zit er niet in. Wel bereikte hij zijn tweede doelstelling, namelijk dat de bank de serviceverlening in Nieuwleusen op de een of andere wijze voortzet.

Ondernemers en penningmeesters van verenigingen kunnen voor het storten van geld terecht bij de sealbagautomaat; deze blijft in Nieuwleusen behouden. Het servicepunt is er voor iedereen die hulp nodig heeft bij het regelen van dagelijkse bankzaken. Er vinden hier echter geen geldtransacties plaats. Particulieren die contant geld op hun rekening willen storten, zullen naar het kantoor in Dalfsen moeten.

Want dat is de lijn waar Rabobank Vaart en Vechtstreek voor gekozen heeft, legde Van Dijk uit: “De meeste klanten zijn in de achterliggende jaren overgestapt op een andere manier van bankieren, via hun telefoon of computer. Ze kunnen 24 uur per dag, zeven dagen in de week bankieren, waardoor de kantoorfunctie sterk aan belang heeft ingeboet. In feite wordt het kantoor nog nauwelijks gebruikt voor bankzaken. Op basis van het gebruik en het aantal inwoners hebben we ervoor gekozen om in ons werkgebied drie kantoren open te houden: in Hardenberg, Ommen en Dalfsen.”

Dat laatste stuitte Ton de Vries tegen de borst: “In alle kernen waar geen gemeentehuis staat, gaan de bankkantoren dus dicht. Ik hoor dat veel mensen in het dorp daar boos over zijn. Vaak zijn mensen van jongs af aan vertrouwd met de Rabobank, maar ik hoor al dat er mensen zijn die hun rekening opheffen en overstappen naar een andere bank. Het idee dat je kinderen opvoedt met het idee dat ze kunnen sparen, wordt hiermee ook ondermijnd.” Volgens Van Dijk sparen kinderen en jongeren tegenwoordig op een andere manier dan met het traditionele spaarvarken.

Naast het servicepunt op een nader te bepalen locatie stelt Rabobank Vaart en Vechtstreek nog enkele andere alternatieven in het vooruitzicht voor inwoners van Nieuwleusen: een mobiele adviseur die op afspraak bij mensen thuis langs kan komen voor dagelijkse bankzaken; een jaar gratis gebruik van de Rabo Geld Express; een service waarbij contant geld aan huis wordt bezorgd; en eenmalig 25 portvrije enveloppen om bankpost op te sturen.

Het nieuwe Rabobank-gebouw in Nieuwleusen, dat ruim tien jaar geleden werd gebouwd, kreeg aanvankelijk een regionale functie toebedacht, maar specialistische medewerkers zijn al geruime tijd geleden overgeplaatst naar de vestiging in Hardenberg. Rabobank Vaart en Vechtstreek huurt het gebouw van de vastgoedtak van Rabobank, die wel wil meedenken over een maatschappelijke bestemming van het pand. Daartoe treedt men in overleg met de gemeente Dalfsen.

Overigens vindt maandagavond in ’t Witte Peerd nog een algemene informatie- en discussieavond plaats over de sluiting van het Rabobank-kantoor, georganiseerd door Plaatselijk Belang Nieuwleusen. Maar Van Dijk verwacht niet dat daar nieuwe gezichtspunten naar voren komen.

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency