Foto: de boerenmarkt in Vilsteren. Foto: Ron Feijen.

Boerenmarkt in Vilsteren viert eerste lustrum

VECHTDAL - Vijf jaar geleden werd de Boerenmarkt in Vilsteren voor het eerst georganiseerd. Reden voor de initiatiefnemers om het eerste lustrum een feestelijk tintje te geven op zaterdag 18 maart.

De boerenmarkt wordt iedere derde zaterdag van de maand van 11.00 tot 16.00 uur gehouden op het grasveld voor het Huis Vilsteren. Op de markt worden allerlei streekproducten aangeboden, zoals – afhankelijk van het seizoen - vlees, zuivel, meel, kaas, eieren, pasta, brood, vis, groente, honing, kip, jam, bier klein fruit en asperges. Liesbeth Cremers van Landgoed Vilsteren en Gerdie Harmsen zijn initiatiefnemers van de markt. Harmsen verkocht jarenlang kaas op markten en kreeg Cremers enthousiast om iets dergelijks op te zetten in Vilsteren. “Het Landgoedcentrum leek mij geschikt om streekproducten te verkopen,” zegt Gerdie. “Zoiets als de streekmarkt in Delden, had ik voor ogen. Met van alles wat je op je bord en in je glas wilt hebben.” Liesbeth zag het in haar eentje niet zitten om zo’n markt te organiseren, maar met hulp wel. En in plaats van in het Landgoedcentrum, werd het buiten. “Het opzetten van zo’n initiatief, dat wil nog wel,” zegt ze, “maar om het daarna in stand te houden, is lastiger. Maar gelukkig hebben we in het bestuur een aardige club mensen die dat wel weet.”

Leuk uitstapje

De initiatiefnemers wilden een markt organiseren die meteen een leuk uitstapje zou zijn. Daarom wordt de markt vaak opgeluisterd met live muziek of een ambachtelijke activiteit. De plek waar de markt gehouden wordt, is al sfeervol en in de koude periode brandt daar nog een grote houtkachel. Er staan picknicktafels waaraan de mensen gezellig bij kunnen praten. De enkele keer dat het echt slecht weer was tijdens de boerenmarkt, konden de deelnemers gebruik maken van De Vilsterij, het parochiehuis achter de kerk. En iedere maand is er een ander thema, waar de kraamhouders op in kunnen spelen. Zoals november, slachtmaand.

Onder een foto uit het archief.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Goede sfeer

“De sfeer van de kraamhouders is onderling goed,” weet Gerdi, “er is ook geen concurrentie onderling, omdat er overal maar één van staat. Er is dan weinig ook verloop in de kramen. Ze moeten elkaar aanvullen en een kwalitatief goed aanbod hebben. Zeker in het hoogseizoen staan er zo’n 25 kramen.” Liesbeth vult aan: “De drie vrijwillige marktmeesters Gerard Rietman, Martijn Hulsman en Paul Uitzetter fungeren als gastheer en dragen ook zeker bij aan die goede sfeer. Eén keer per jaar komen de standhouders bij elkaar, voor de gezelligheid, maar ook om aan te geven wat eventueel beter kan. Zo is het een gezamenlijk project, waar iedereen de schouders onder zet.”

Lustrumviering

Het lustrum van de markt wordt op zaterdag 18 mei gevierd met muziek: troubadour Rot Krot uit Heino komt spelen. Om 11.30 uur komt de burgemeester van Ommen, Hans Vroomen, een speciaal boekje in ontvangst nemen met allemaal lustrum-voordeeltjes. In het boekje zit een bon waarmee deelnemers een tas met streekproducten kunnen winnen. Het boekje – geschreven door Rina Steenstra en Gerdie Harmsen - is voor 2,50 euro te koop op diverse plaatsen in de omgeving. Bovendien wordt er in het lustrumjaar iedere maand een tasje met streekproducten verloot, beschikbaar gesteld door de deelnemende ondernemers.

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency