Foto: Het voorplein van gemeentehuis Dalfsen gaat op de schop.

Toegankelijkheid gemeentehuis Dalfsen vergt nog meer tijd

DALFSEN - Er wordt aan gewerkt, maar pas volgend voorjaar zal het voorplein en de entree van gemeentehuis Dalfsen voor iedereen goed toegankelijk zijn.

Al geruime tijd zijn er problemen met de buitenlift die niet functioneert en de hellingbaan die volgens de geldende normen te steil is voor mensen met een rolstoel en mindervaliden.

Hoogteverschil 1,5 m.

“We kwamen van het ene in het andere probleem,” zegt wethouder André Schuurman. “Er is een hoogteverschil van 1,5 meter tussen het straatniveau en de entree van het gemeentehuis. Dat maakt het vinden van een goede oplossing lastig.” Schuurman legt uit dat het natuursteen op het voorplein niet geschikt is voor auto’s, maar dat die er wel gebruik van maken. Bijvoorbeeld om het gemeentehuis te bevoorraden, bij huwelijken of door mensen die minder goed ter been zijn. Inmiddels is het natuursteen grotendeels kapot en moet vervangen worden.

Adviseur ingeschakeld

“Er is eerst een verkenning uitgevoerd om de grote lijn in kaart te brengen. Uiteindelijk hebben we een specialistisch adviseur erbij gevraagd om een toegankelijkheidsadvies op te stellen,” zegt Schuurman.
Deze adviseur stelt vier mogelijke scenario’s voor: het aanpassen van de hellingbaan, het hoogteverschil overbruggen met een lift en glazen liftschacht, het verplaatsen van de gevel en het gehele plein met een geringe helling uitvoeren. Het college kiest ervoor om verder te gaan met optie één en vier, waarbij bij optie één ook gekeken wordt naar een ‘glazen’ liftschacht. Optie twee en drie vervallen, omdat het geheel ook uitnodigend moet zijn voor gebruikers en de ingreep voor optie drie te omvangrijk is.

In overleg met inwoners, maatschappelijke organisaties en belangengroepen worden tot en met juni de verschillende schetsontwerpen voor het voorplein en de entree uitgewerkt. De schetsontwerpen worden voorgelegd aan de raad. Na besluitvorming in september wordt het verder uitwerkt in een definitiefontwerp, waarna het wordt voorbereid als een uitvoeringsontwerp, aanbesteed en uitgevoerd.

Naar verwachting wordt de wijziging uitgevoerd tussen november 2019 en april 2020, maar de planning is sterk afhankelijk van de besluitvorming, het proces van schetsontwerp richting uitvoering, het gekozen schetsontwerp, de aanbesteding, inkoop van materiaal, uitvoering van het werk zelf en de weersinvloeden.

 

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency