Foto: De hoge opkomst zorgde op enkele stembureaus soms voor wat langere wachttijden. Foto's Marcel van Saltbommel.

BBB ook in de gemeente Dalfsen de grootste

DALFSEN – Net als in bijna alle andere gemeenten trok de BoerBurgerBeweging (BBB) in de gemeente Dalfsen de meeste stemmers bij de verkiezingen voor Provinciale Staten. 43,8% van de stemmen ging naar de BBB.

Het CDA blijft, ondanks een fors verlies, wel de tweede partij in Dalfsen met 10,3% van de stemmen. Dat is 15,5 procent minder dan in 2019. De ChristenUnie en VVD leverden met respectievelijk -4,8% en -5,7% behoorlijk wat stemmen in. Minder groot was het verlies voor de PvdA (-1,5%), D66 (-1,9%), GroenLinks (-2,6%), 50plus (-2,8) en SP (-3,0%). Grootste verliezer in Dalfsen is Forum voor Democratie met -9,6%.  Partij voor de Dieren boekte een kleine winst (+0,2) en van de nieuwkomers behaalde Volt 1,8% van de stemmen.

Hoog opkomstpercentage

Het opkomstpercentage lag in Dalfsen met 76,5% veel hoger dan in 2019. Toen lag het percentage nog op 65,2%. Deze veel hogere opkomst zorgde op enkele stembureaus soms voor wat langere wachttijden. Ook dit jaar mochten veel jongeren voor de eerste keer stemmen. Eén van hen was Xavier. Hij mocht woensdag 15 maart op zijn 18de verjaardag direct zijn stem uitbrengen in De Spil.

Waterschapsverkiezingen

Tijdens een openbare bijeenkomst op donderdagavond 16 maart maakte dijkgraaf Dirk-Siert Schoonman de voorlopige uitslag bekend van de verkiezingen voor het nieuwe algemeen bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). Bekend werd gemaakt hoeveel zetels iedere partij volgens de voorlopige telling krijgt. De definitieve uitslag wordt op donderdag 23 maart vastgesteld. Dan is ook bekend wie de nieuwe bestuursleden zijn. Het opkomstpercentage van deze waterschapsverkiezingen bedraagt 63,4 procent. Dat is hoger dan de 57,5 procent bij de vorige verkiezingen in 2019.

De voorlopige uitslag op partijniveau is als volgt:

·        Water Natuurlijk: 5 zetels (was 5) 

·        VVD: 2 zetels (was 4)  

·        CDA: 2 zetels (was 3) 

·        Gemeentebelangen Drenthe ~ Overijssel: 2 zetels (was 3)  

·        ChristenUnie: 2 zetels (was 2)  

·        AWP voor water, klimaat en natuur: 0 zetels (was 2)   

·        50PLUS: 0 zetels (was 1)

·        SGP: 1 zetel (was 1)

·        BoerBurgerBeweging: 9 zetels (nieuw)

·        Belang van Nederland: 0 zetels (nieuw) 

·        Partij voor de Dieren: 2 zetels (nieuw) 

Agnieten College

Op het Agnieten College hielden leerlingen een eigen verkiezing voor de Provinciale Staten. Daarbij zijn twee winnaars uit de stembus gekomen:  BoerBurgerBeweging en PVV met allebei 27 % van de stemmen. De PvdA is een goede derde met 19% van de stemmen. 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency