Foto: de beide teams van Wham, op wat achteraf de laatste training bleek in verband met de coronacrisis.

Tafeltennisvereniging Wham viert gouden jubileum

NIEUWLEUSEN - Tafeltennisvereniging Wham bestaat 50 jaar op 23 april. De viering van het jubileum op 22 april kan helaas niet doorgaan vanwege de coronaperikelen, maar dat komt op een later moment.

Initiatiefnemer was onderwijzer Rob Nagel. Toen hij in Nieuwleusen kwam wonen en werken, miste hij een tafeltennisvereniging. Samen met Dick Veldink, Jan Visscher, Gerrit Jan Visscher en Harry Graat zocht hij een vaste locatie om een paar tafels te plaatsen. Dat werd de dependance van Derofa (Dedemsvaartse Rokken Fabriek): de tafeltennissers mochten in de kantine van de fabriek spelen. Dit was aan de Den Hulst waar nu de bedrijfskantoren van BAM gevestigd zijn.

Promotie 1e klasse

In 1970 kwam Mak Wigmans, een gerenommeerde tafeltennisser, in Nieuwleusen wonen. Met Mak, Rob en Dick de Raad heeft het 1e team zelfs ooit promotie naar de 1e klasse afdeling Zwolle bereikt. Mak, directeur van MULO/MAVO De Rank, zorgde voor grote aanwas van nieuwe leden omdat op zijn school in de vrije uurtjes altijd getafeltennist kon worden.  Ook Herman Vos kwam als beginneling in 1970 bij de club. Hij speelt als enige nog steeds competitie in Wham 2 van de afdeling N.T.T.B. Oost. De routinier is begonnen in Wham 5 en heeft vervolgens in Wham 4,3,2 en 1 gespeeld. In het seizoen 1989/1990 bestond het 1e team uit Albert de Boer/Henk Vaatstra/Herman Vos.

Erelid

Rob Nagel, inmiddels 88 jaar oud en erelid, speelt sinds 2012 niet meer, maar is nog steeds lid van de vereniging. Theo de Graaf, wedstrijdsecretaris en speler van Wham 1, is de enige speler met een trainersdiploma. Hij is alom bekend met zijn verdedigend spel en verrassende backhand smashes.

De eerste jaren tafeltenniste men onder de naam Derofa, maar na verhuizing naar het jeugdgebouw in de Kerkenhoek en officiële inschrijving bij de KvK ontstond de naam Wham (We hebben/hadden altijd mazzel of We houden altijd moed). Later verhuisde de club naar de gymzaal aan de Goudenregenstraat en nog later naar sporthal De Schakel.

Hoogetepunt in 1984

In 1973 had de club al 29 leden waarvan zes vrouwelijke. Op het hoogtepunt in 1984 stonden er 48 leden bij de bond ingeschreven. Wham speelde met vijf senioren- en drie juniorenteams in de NTTB competitie afdeling Zwolle.
ham speelt met nog maar twee teams in de competitie NTTB afdeling Oost. Eerste team spelers zijn Lucas Drogt, Theo- en Harold de Graaf en het tweede team bestaat uit Joram de Jong, Gerard den Ouden en Herman Vos, reservespeler Alfred Hengeveld.
Daarnaast spelen de twee zogenaamde ‘Recreanten’ (ook wel genoemd de directie) Arend Schuurman en Wiebo van Blanken bijna elke week hun potje. Ooit begonnen als competitie-jeugdspeler, hebben ze na ruim 40 jaar als senior nog geen competitie gespeeld. Wie weet doen ze dat alsnog wanneer ze gepensioneerd zijn. Te samen met het erelid bestaat de club uit nog maar tien leden. Het is een sport voor jong en oud, maar jeugd aantrekken ligt moeilijk: “We kunnen ze geen competitie aanbieden, want we hebben zaterdags geen zaal ter beschikking,” zegt Herman Vos. “Maar een paar leden erbij zou fijn zijn. Momenteel is de jongste 26 en de oudste 70.”

Nieuwe leden welkom

Alle inwoners van Nieuwleusen en omgeving die een beetje affiniteit met het witte balletje hebben, kunnen zich aanmelden. Er wordt op woensdagavond gespeeld van september tot en met mei vanaf 19.30 uur in de sporthal van kulturhus De Spil. Alleen nu even niet tijdens de coronacrisis.

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency