Foto: Leden van volleybalvereniging Flash in actie, archieffoto.

Sporten zonder publiek door verscherpte coronamaatregelen

NIEUWLEUSEN - Na de persconferentie begin vorige week waarin nieuwe coronamaatregelen werden afgekondigd, was het rustig op de velden en in de sporthallen dit weekend. In heel het land werden niet alleen de professionele, maar ook amateurwedstrijden zonder publiek gespeeld.

Sluiting tribune en kantine

Ook in de gemeente Dalfsen hebben deze maatregelen ingrijpende gevolgen. Bijna met weemoed kijken ze bij volleybalvereniging Flash terug naar vorige week, toen er dan wel 1,5 meter afstand gehouden moest worden, maar de tribunes wel nog waren gevuld. “Als toeschouwer leef je mee met de sport en wil je graag het team aanmoedigen,” vertelt Monique Wieling, secretaris van de volleybalvereniging. “Ook voor spelers is het fijn om aangemoedigd te worden en te horen hoe het publiek geniet.” Maar misschien doet het sluiten van de sportkantines nog wel meer pijn. “Teamsport betekent ook dat je na je training of wedstrijd nog even samen kan zitten en praten over de training of de wedstrijd … Dit is nu niet meer mogelijk en echt een gemis,” aldus Monique.   

Ook nadelig voor andere verenigingsactiviteiten

Ook bij korfbalvereniging d’Ommerdieck in Nieuwleusen voelen ze dat. “Ik heb de afgelopen maanden bij ons en ook andere verenigingen vele vrijwilligers gezien die er alles aan gedaan hebben om de clubgebouwen weer veilig open te krijgen, helaas is dit na net geen twee maanden voorlopig weer voorbij,” aldus voorzitter Robert Batterink. De verscherpte maatregelen hebben voor de korfballers niet alleen een negatief effect op de inkomsten van de sportkantine, ook voor de ledenvergadering moet gezocht worden naar een alternatief en de jaarlijkse worstenverkoop van deur tot deur is teruggebracht naar verkoop binnen de familie en vrienden van de leden. Wel kan er ook via de website besteld worden. 

Verboden terrein 

En ook bij de voetbalvereniging in Hoonhorst balen ze. “Het meest ingrijpend is dat het sportpark “verboden terrein voor onbevoegden” wordt gezien. Toeschouwers en ouders zijn niet welkom, terwijl we als vereniging gastvrijheid hoog in het vaandel willen hebben staan,” aldus voorzitter Luc Diepman. Ook voor zijn club was het even flink slikken na de persconferentie van vorige week. Maar ook proberen ze het van de positieve kant te zien: “Misschien moeten we blij zijn met wat wél kan en mag… Hoe het er over enkele weken voorstaat, dat is ongewis.” 

Puzzelen met capaciteit

Flash kreeg er nog een extra logistieke uitdaging bij. Tijdens de sportbeoefening mogen er wel meer dan 30 personen tegelijkertijd in de accommodatie aanwezig zijn, maar zodra het sportveld wordt verlaten geldt wel dit maximale aantal personen. “Bij de competitiewedstrijden wordt 1 sporthal gebruikt waar 3 wedstrijden tegelijk worden gespeeld. Zodra de teams voor de volgende wedstrijden De Spil binnen komen, worden ze naar de andere sporthal verwezen. Daar kunnen ze hun trainingspak uitdoen, schoenen wisselen en wat inspelen. Zodra de wedstrijden zijn afgelopen, verlaten die teams de Spil en mogen de volgende teams de andere sporthal in. Bij de trainingen gaan we komende week kijken hoe we de trainingstijden zo kunnen aanpassen dat overlap niet meer voorkomt,” aldus Monique. Daarin overlegt Flash veel en nauw met Jan Kats van de Spil. Gelukkig lukt het altijd goed om samen alles in goede banen te leiden.

Positief blijven

Ondanks alles proberen de verenigingen het positief te blijven zien. Monique zegt: “Het belangrijkste is dat we kunnen blijven trainen en competitie spelen. We zullen er dan ook alles aan doen om te kunnen blijven sporten! Vooral voor onze jeugdleden, die al zo veel moeten inleveren aan feestjes, uitgaan, fysieke les op school, etc. Zij moeten elkaar blijven zien bij de sportvereniging en lekker volleyballen en plezier hebben.” Robert sluit zich daar bij aan: “Ik hoop dat we binnenkort weer meer kunnen en mogen rondom het sporten en we het sociale aspect weer terug kunnen krijgen. Al zijn we het met elkaar volledig eens dat gezondheid altijd voor sport en activiteiten gaat.”  

 

Lees de volledige reacties van de verenigingen hieronder:

Volleybalvereniging Flash Nieuwleusen – Monique Wieling, secretaris

Welke maatregelen (die vorige week zijn afgekondigd) zijn voor jullie vereniging het meest ingrijpend?
“Geen publiek meer op de tribunes, deze maatregel is voor de volleybal het meest ingrijpend. Twee weken geleden op zaterdag was onze eerste thuiswedstrijd waarbij van 10.00 tot 21.00 uur achter elkaar bijna al onze teams hun wedstrijd speelden. We mochten toen nog wel op de tribune zitten waarbij natuurlijk de 1,5m regel werd gehanteerd en het publiek niet mocht zingen of schreeuwen. Als toeschouwer leef je mee met de sport en wil je graag het team aanmoedigen. Ook voor spelers is het fijn om aangemoedigd te worden en te horen hoe het publiek geniet, helaas was dit minimaal mogelijk door alleen hard te klappen maar vanaf nu kan het helemaal niet meer.

Ook de maatregel dat de sportkantines gesloten worden is vervelend. Teamsport betekent ook na je training of wedstrijd nog even samen zitten en praten over de training/wedstrijd met zowel de spelers als de trainer/coach. Dit is nu niet meer mogelijk en echt een gemis.

De maatregel dat in binnen accommodaties maximaal 30 personen tegelijk aanwezig mogen zijn, betekent voor Flash dat we het wisselen van teams bij trainingen en wedstrijden heel goed moeten afstemmen en plannen. Tijdens de sportbeoefening geldt deze regel niet maar wel zodra je het sportveld verlaat. Bij de competitiewedstrijden wordt 1 sporthal gebruikt waar 3 wedstrijden tegelijk worden gespeeld. Zodra de teams voor de volgende wedstrijden De Spil binnen komen, worden ze naar de andere sporthal verwezen. Daar kunnen ze hun trainingspak uitdoen, schoenen wisselen en wat inspelen. Tassen ed mogen daar ook blijven staan, omdat de kleedkamers gesloten zijn. Zodra de wedstrijden zijn afgelopen, verlaten die teams De Spil en mogen de volgende teams de andere sporthal in. Bij de trainingen gaan we komende week kijken hoe we de trainingstijden zo kunnen aanpassen dat overlap niet meer voorkomt.” 

Wat betekent de toepassing ervan voor jullie in de praktijk?
“Dat betekent dat we frequent overleg hebben met verschillende betrokken commissies binnen onze vereniging en Jan Kats, hoofdbeheerder van De Spil. De samenwerking met De Spil is heel goed en Jan denkt met ons mee om alles in de juiste banen te leiden. 

Wedstrijdballen en scheidsrechterstoelen worden na elke wedstrijd gereinigd, banken worden bij het wisselen van speelhelft gereinigd, alle maatregelen zoals geen high fives, yells etc., worden door de zaalwacht omgeroepen. We hadden al maatregelen zoals ‘kom al omgekleed’ (kleedkamers en douches zijn gesloten), ‘kom pas kort voor de wedstrijd’, ‘vul van te voren digitaal wedstrijdformulier in’, ‘alleen ouders die rijden van de bezoekende teams zijn welkom’ (die mogen nu als begeleider de sporthal in en op de banken bij het team plaatsnemen), ‘tellen moet alleen’ (dat deden spelers vaak met z'n tweeën) en zie verder antwoord hierboven.”

Hoe is de persconferentie en de dagen erna door jullie ervaren?
“Het allerbelangrijkste is dat we kunnen blijven trainen en competitie spelen. Dan maar zonder publiek en zonder praatje en drankje achteraf in de kantine.

Het is wel heel veel regelen, plannen, bijsturen en weer evalueren. Als je denkt dat je het goed geregeld hebt, verandert er weer iets en moet je opnieuw afstemmen.

Maar we moeten positief blijven en zullen er alles aan doen om te kunnen blijven sporten! Vooral voor onze jeugd die al zoveel moet inleveren, geen feestjes, uitgaan, online les en meer, die moeten elkaar blijven zien bij de sportvereniging en lekker volleyballen en plezier hebben!” 

 

Voetbalvereniging VV Hoonhorst – Luc Diepman, voorzitter

Welke maatregelen (die deze week zijn afgekondigd) zijn voor jullie vereniging het meest ingrijpend?
“Het meest ingrijpend is dat het sportpark “verboden terrein voor onbevoegden” wordt gezien. Toeschouwers en ouders zijn niet welkom, terwijl we als vereniging gastvrijheid hoog in het vaandel willen hebben staan. Dat is heel onwerkelijk, maar voor nu gezien het oplaaiende coronavirus wel begrijpelijk. Iedereen wil dat het virus verdwijnt, dus strengere maatregelen lagen in de lijn der verwachting.”

Wat betekent de toepassing ervan voor jullie in de praktijk?
“In de praktijk betekent het voor ons als vereniging zo goed als mogelijk communiceren dat het voor nu even anders is. Er is veel begrip, dus handhaven is niet nodig. De kantine van De Potstal is dicht, dus we schenken voor de spelers op het veld ranja en thee vanaf een geïmproviseerde “theetafel”.  Het sociale aspect wat er is rondom onze en andere clubs, is met 90% afgenomen. Die impact is groot, maar we hebben begrip.”

Hoe is de persconferentie en de dagen erna door jullie ervaren?
“Met de persconferentie probeer je zo snel mogelijk een vertaalslag te maken naar je eigen vereniging. Veel is er nog onduidelijk, maar met aanvullende informatie vanuit onze gemeente, de KNVB en sportkoepel NOC/NSF heeft dat snel duidelijkheid gegeven. Met daarbij ons nuchtere verstand gebruiken gaan we verder. Het is niet anders en bij de pakken neer gaan zitten willen we absoluut niet voor onze leden. Misschien moeten we blij zijn met wat wél kan en mag… Hoe het er over enkele weken voorstaat, dat is ongewis.”

Korfbalvereniging d’Ommerdieck – Robert Batterink, voorzitter

Een reactie op de aangescherpte coronamaatregelen van vorige week: 
“Heel erg jammer voor de sport en de vrijwilligers. Ik heb de afgelopen maanden bij ons en ook andere verenigingen vele vrijwilligers gezien die er alles aan gedaan hebben om de clubgebouwen weer veilig op te krijgen, helaas is dit na net geen twee maanden alweer voorbij. Natuurlijk begrijpen we dat de coronabesmettingen oplopen en er maatregelen genomen worden. Maar dat de sportkantines volledig dicht moesten hadden wij niet verwacht. We hopen dat ze gauw weer open mogen en de leden na het sporten weer even de gelegenheid kunnen bieden om een drankje met elkaar te doen en sociaal gesprek met elkaar te voeren. Het sluiten van de sportkantine heeft voor ons de meeste impact, het is het sociale domein van de vereniging. We ontmoeten elkaar daar rondom het sporten, niet alleen na de wedstrijden maar ook na de trainingen. In de praktijk hebben de maatregelen voor onze vereniging effect op de inkomsten van de sportkantine, voor de ledenvergadering zijn we op zoek naar een alternatief en onze jaarlijkse worstenverkoop van deur tot deur hebben we teruggebracht naar verkoop binnen familie en vrienden en te bestellen via onze site.

Ik hoop dat we binnenkort weer meer kunnen en mogen rondom het sporten en we het sociale aspect weer terug kunnen krijgen. Al zijn we het met elkaar volledig eens dat gezondheid altijd voor sport en activiteiten gaat.”

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency