Foto: Jeroen Elzinga.

S.V. Nieuwleusen stelt met Jeroen Elzinga ‘eigen kweek’ aan als hoofdtrainer

NIEUWLEUSEN - Hij mocht de afgelopen dagen veel felicitaties in ontvangst nemen. Jeroen Elzinga is komend seizoen de nieuwe hoofdtrainer van S.V. Nieuwleusen. Opmerkelijk, want het is voor het eerst sinds lange tijd dat de vereniging haar hoofdtrainer uit de eigen gelederen haalt.

Want Elzinga (33) is allerminst een onbekende voor de hoofdmacht van de club. Als trainer heeft hij al een lange staat van dienst binnen de vereniging en trainde de meeste jeugdselecties vanaf de pupillen tot en met de junioren. Als spits scoorde hij veel. Hij is momenteel actief in het derde en als trainer heeft hij de J017 onder zijn hoede. “Ik ken vrijwel alle spelers van de selectie. Zeker de jongens onder de 23, 24 jaar – en dat is momenteel zo’n tachtig procent van het team – heb ik als jeugdtrainer al eens onder mijn hoede gehad. Ik denk dat dat onmiskenbaar een voordeel is. Het voelt meteen vertrouwd als ik voor de groep sta, van beide kanten.”

De geboren en getogen Nieuwleusenaar, aangesteld als opvolger van David Leeuw, mag met recht 'eigen kweek’ genoemd worden. Hij meldde zich op zijn zesde aan als lid en is derhalve al ruim 27 jaar verbonden aan S.V. Nieuwleusen. “Via de F’jes ben ik doorgestroomd naar de A-jeugd en het eerste en tweede elftal”, schetst hij zijn loopbaan. “Daarnaast heb ik me al op jonge leeftijd toegelegd op het trainen van teams.” Van een vreemde heeft hij het niet: “Mijn vader, Piet Elzinga, trainde al A1 en andere jeugdteams en was jeugdcoördinator met Jan Pasman. En mijn vriendin Anneke Schottert is aanvoerder van dames 1.”

Of hij de kunst van zijn vader heeft afgekeken? “Natuurlijk werd er thuis over gepraat, dus het zal best meegespeeld hebben. Maar zelf vond ik het trainersvak ook interessant. Wat me vooral aanspreekt is dat je als trainer een spelsysteem kunt opzetten en spelers daarin tot hun recht kunt laten komen. Het is de kunst om de jongens zo te motiveren dat ze voor je door het vuur gaan en dat je het groepsproces op een goede manier bewaakt.”

En dus volgde hij naast zijn eigen voetballoopbaan vanaf zijn negentiende diverse cursussen, waaronder TC3 en TC2, werd trainer bij het D-elftal en liep hij recentelijk stage bij het eerste team. “Op het moment dat David Leeuw zijn afscheid aankondigde, dacht ik natuurlijk wel dat er een kans voor me lag. Het is een beetje van beide kanten gekomen: ik heb de club laten weten dat ik ervoor open stond, en zij lieten op hun beurt hun interesse blijken.”

Na een aantal goede gesprekken maakte S.V. Nieuwleusen afgelopen donderdagavond wereldkundig dat Jeroen Elzinga de nieuwe hoofdtrainer wordt. Hoe ziet hij zichzelf al trainer? “Ik ben tactisch sterk, denk ik. In staat om het team te motiveren en het maximale eruit te halen. Ik ben open, direct en eerlijk, benoem wat goed en fout is. Als speler heb ik van elke trainer wel wat opgestoken, dat neem je ook mee. Als ik dat toch een naam moet noemen, denk ik dat ik van Marcel van der Steege het meeste heb geleerd. Die was organisatorisch en tactisch heel sterk.”

Niet voor niets omschreef de vereniging bij de huldiging rond zijn 25-jarig lidmaatschap Jeroen Elzinga al als ‘een jeugdtrainer met grote potentie. Elzinga maakt de jeugd beter en heeft zelf een mooie toekomst als trainer in verschiet.’ Die woorden mag hij dus met ingang van het seizoen 2019/2020 gaan waarmaken. “Het voelt als een geweldige uitdaging om nu het eerste team aan te sturen van de club waar ik ben opgegroeid. Ik ben er echt superblij mee, ook al omdat het niet vaak gebeurt dat iemand uit de eigen gelederen hoofdtrainer wordt bij een club.” In eerste instantie is hij van plan de lijn van zijn voorganger door te trekken. “David Leeuw heeft de afgelopen jaren al veel jeugd ingepast. Er staat een team binnen de lijnen met veel groeipotentie. En er komt nog meer aan.”

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency