Foto: Impressie van nieuwbouw aan de Backxlaan. Bron: gemeente Dalfsen.

Raadscommissie behandelt bouwplan Nieuwleusen-Noord voor tweede keer

NIEUWLEUSEN - Voor de tweede keer buigt de raadscommissie Dalfsen zich over de stedenbouwkundige visie voor de bouw van 24 koopappartementen in het noordelijk deel van de Burg. Backxlaan. Dat gebeurt op dinsdag 6 december.

Aan de Backxlaan 316-328 staan nu nog te slopen winkels met bovenwoningen. In het nieuwbouw komen op de begane grond wat duurdere woningen voor senioren. De goedkopere woningen op de verdiepingen zijn financieel aantrekkelijk voor starters op de woningmarkt.

Onvoldoende

In juni behandelde de commissie het plan ook al maar toen bleek dat de omwonenden onvoldoende waren betrokken bij het bouwplan. Daarom nam de gemeenteraad op verzoek van de initiatiefnemer in juni nog geen besluit over de visie. De opdrachtgever wilde alsnog meer tijd en energie steken in het overleg met de buurbewoners.

Zorgen

De zorgen van de buren gaan vooral over hoogte, privacy, parkeeroverlast, schaduwwerking en groenplan. Op basis van een aantal gesprekken en in overleg met de stadsbouwmeester zijn wijzigingen aangebracht aan de gevel langs de Backxlaan. Ook is in verband met privacy een balkon verplaatst. Op het parkeerterrein komt, in verband met schaduwwerking, niet één grote boom maar worden meerdere kleine bomen geplant. Aan en op de galerijen komt extra groen door middel van bloembakken. Verder zijn er afspraken gemaakt over onderdelen die later mogelijk nog kunnen worden gewijzigd. Ook is onderzoek gedaan naar mogelijke geluidshinder en schaduwwerking.

Positief

Hoewel er zorgen waren over hoe de participatie is verlopen sprak de commissie zich in juni al voorzichtig positief uit over de plannen. Als de raad  in december akkoord gaat met de stedenbouwkundige visie volgt er nog een bestemmingsplanprocedure. De gemeente verwacht dat het bestemmingsplan voor de zomer van 2023 kan worden vastgesteld. Dat lukt alleen als er geen bezwaren worden ingediend.

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency