Foto: De onroerend zaakbelasting (OZB) gaat komend jaar in Dalfsen eenmalig met vijf procent omhoog.

OZB in Dalfsen stijgt in 2019 eenmalig met vijf procent

DALFSEN - De onroerend zaakbelasting (OZB) gaat komend jaar in Dalfsen eenmalig met vijf procent omhoog. De gemeenteraad besloot hiertoe donderdagavond na een uitgebreid debat, waarbij de meningen zeer verdeeld waren.

Burgemeester en wethouders hadden de raad voorgesteld om de OZB de komende drie jaar stapsgewijs te verhogen: met zes procent in 2019, nog eens zes procent in 2020 en drie procent in 2021. Het college vindt de verhoging nodig om de gestelde doelen te kunnen realiseren, maar maandagavond bleek dat het college daarvoor de handen niet op elkaar zou krijgen.  Maar er was veel verdeeldheid over de vraag welke kant het dan wel op zou moeten. Verschillende schorsingen, overleggen en amendementen waren donderdagavond nodig om te komen tot een voorstel (van CDA, ChristenUnie en Gemeentebelangen)  dat uiteindelijk op een raadsmeerderheid kon rekenen.

In dit voorstel wordt uitgegaan van een eenmalige verhoging met vijf procent in 2019. Daarna moet verder worden beoordeeld of extra belastingverhoging nodig is. In het wijzigingsvoorstel dat werd overgenomen, is tevens een eenmalige bezuiniging opgenomen van 100.000 euro. De komende maanden – uiterlijk in mei 2019 – moet worden besloten waar dit bedrag vandaan moet komen.

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency