Foto: In augustus kwam de spelt van het land en van daaruit ging het via Molen Massier naar de bakkerij van Timmer

Nieuwleusener spelt verwerkt tot echt lokale producten

NIEUWLEUSEN - Hobbyboer Hans Voskamp woont aan het Oosterveen en heeft als achtertuin bijna twee hectare bouwgrond. Eerst verhuurde hij dit aan een boer, later verbouwde hij er enkele jaren baktarwe op. In die tijd waren speltproducten sterk in opkomst en nu verbouwt hij er al drie jaar spelt op. Met de oogst van dit jaar werden dankzij Molen Massier en Bakkerij Timmer voor het eerst lokale producten gemaakt die voor eenieder te koop zijn in de winkel.

Hans is geboren in de Achterhoek en komt uit een boerengezin. Hij woont ondertussen al ruim 25 jaar hier en werkte jarenlang als schoolmeester in de Vinkenbuurt. Ook is hij gediplomeerd boer dus de interesse en kennis om zijn eigen producten te verbouwen komt niet geheel uit de lucht vallen. “Het leuke is dat ik mijn oud-leerlingen van school nu als loonwerker of in een andere functie vraag om te helpen bij de verbouw of oogst van mijn spelt. Vroeger gaf ik ze les en nu komen ze met hun hele specifieke kennis mij juist helpen,” zo legt Hans uit. 

Van eerdere oogsten maakte Hans thuis zelf brood. “Ook aten wij al vaak het speltbrood van Bakkerij Timmer, dus ik vroeg in de winkel een keer of ze eens mijn product wilden gebruiken. Daar stonden ze wel voor open en dus zijn er nu producten met mijn spelt te verkrijgen. Ik vind het mooi om te zien hoe creatief ze het hebben opgepakt. De kwaliteit moest net zo hoogstaand zijn als bij hun andere producten, dat siert ze.”

Vanaf het land gaat de spelt naar de vrijwillige molenaars van Molen Massier. Zij malen het en leveren het vervolgens bij Timmer aan. Het meel ligt daarnaast al sinds enige tijd bij Massier in de winkel om thuis zelf mee te bakken. “Ook de molenaars waren meteen enthousiast om met het product aan de slag te gaan,” vertelt Hans. “Zo typisch voor Nieuwleusen, ze zeiden: ‘Eerst maar eens zien wat het wordt, dan kijken we dan wel naar wat het opbrengt.’ We moeten het dus nog hebben over de opbrengsten voor de stichting Molen Massier, maar dat komt binnenkort. Een groot voordeel van spelt voor mij is dat er niet zo extreem veel van een hectare af komt. Daardoor is het als hobbyboer te behappen.” Vorig jaar is de volledige oogst dankzij slechte weersomstandigheden mislukt, maar dit jaar had hij er meer geluk mee. “Ik vind het erg leuk om op deze manier lokale ondernemers te kunnen helpen met het produceren van een echt plaatselijk product. Omdat het voor mij slechts een hobby is, ben ik niet op zoek naar een gat in de markt of hoe ik er zo veel mogelijk winst op kan maken. Ik vind het gewoon erg leuk om in dit proces een stimulerende rol te kunnen hebben. Ik maak graag het ‘genieten breder beschikbaar’.” 

Volgend jaar gaat er zeer waarschijnlijk weer spelt verbouwd worden. “Maar als Bakkerij Timmer graag iets anders wil, sta ik daar natuurlijk voor open,” besluit Hans. 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency