Foto: Marcel van Saltbommel.

Mark Rutte praat in Vinkenbuurt met boeren over stikstofproblematiek

NIEUWLEUSEN - Vinkenbuurt beleefde woensdagavond een primeur: minister-president Mark Rutte begaf zich in het hol van de leeuw en ging bij melkveehouder Arno van Spijker in discussie met enkele honderden boze boeren.

Van Spijker, tevens eigenaar van een bedrijf voor stalinrichting en zelf lid van de VVD, was de gastheer voor een stevige delegatie van de liberalen, die naast Rutte zelf bestond uit de Tweede Kamerleden Mark Harbers, Helma Lodders, Daniël Koerhuis en Erik Ziengs. De bijeenkomst in de Vinkenbuurt was een van de geplande bezoeken in het land – met sessies in onder meer Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant – waar de premier rechtstreeks in gesprek ging met de boeren over de huidige stikstofproblematiek.

Geen applaus

Hoewel de sfeer gemoedelijk en ontspannen bleef, werd Rutte opgewacht in een stemming van argwanende afwachting, zo werd meteen duidelijk. Want applaus klonk er niet toen de VVD-delegatie het erf van Van Spijker betrad. Rutte zei de zorgen van de boeren te delen, maar niet met een kant-en-klare oplossing te kunnen komen. “Het stikstofprobleem is er, daar kunnen we niet omheen. We kunnen dus niet zomaar doorgaan met bouwen en boeren. Maar ik leef met u mee: we belanden in een crisis als er bedrijven zijn die hierdoor gaan omvallen.”

Geen garanties

Rutte ging zelf als gespreksleider met de microfoon langs om reacties op te halen. Die illustreerden vooral dat de boeren zich onterecht in een hoek gezet voelen, als zou de landbouw de voornaamste veroorzaker zijn van de stikstofproblemen. De woede van de boeren, zo bleek ook woensdagavond, richt zich vooral op D66, de partij die de landbouwsector wil halveren. Rutte sprak zich eveneens in ferme bewoordingen uit tegen dergelijke plannen. “Er wordt in sommige partijen gewoon onzin geroepen.” Hij zei bereid te zijn te willen uittrekken voor oplossingen, maar garanties kon hij niet geven.

 

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency