Foto: gemeente Dalfsen.

Leerlingen Agnieten College debatteren in raadzaal

DALFSEN - De examenleerlingen TL4 van het Agnieten College Nieuwleusen hielden dinsdag hun slotdebat Politieke Partijen in de raadzaal van het Dalfser gemeentehuis.

Afgelopen najaar gingen de leerlingen bij het vak Maatschappijleer aan de slag met de Gemeenteraadsverkiezingen. Zij hebben partijen opgezet en verkiezingsprogramma’s geschreven en wisselden tijdens het politieke debat de verschillende standpunten over en weer uit. Een uitgelezen moment voor de leerlingen om te tonen dat respectvolle omgangsvormen bijdragen aan een goed debat. Iets wat zij zelf misten tijdens het bekijken van een Politiek Debat in de Tweede Kamer.

Jongeren betrekken

Burgemeester Erica van Lente opende de middag waarin zij de leerlingen van harte welkom heette en ook veel succes en plezier wenste bij het debatteren. ”Onze democratie en het betrekken van onze jongeren daarbij is van groot belang”, zei Van Lente. “Ik vind het dan ook fantastisch om te zien hoe serieus deze leerlingen zich hierop hebben voorbereid. Een debat is een mooie manier om te ervaren hoe politiek werkt. Het vraagt om het voorbereiden van je standpunten, zodat je die goed kan inbrengen, maar je moet ook goed kunnen luisteren naar de ander zodat je de ander echt kunt begrijpen. Op die manier kun je in een debat echt op elkaar reageren in plaats van dat je alleen je eigen mening verkondigt. Ze hebben nu zelf ervaren wat er bij het voeren van een debat komt kijken. Het biedt vast een bron aan inspiratie en wie weet kom ik ze later in de politiek weer tegen.”

Goede voorbereiding

In oktober startten de TL 4 examenleerlingen van het Agnieten College Nieuwleusen met de voorbereidingen op de Gemeenteraadsverkiezingen. Zo zijn er acht politieke partijen opgericht, accounts aangemaakt, fractievoorzitters en woordvoerders aangesteld, verkiezingsprogramma’s geschreven, affiches ontworpen, en zijn de partijen in januari begonnen met het oefenen van politiek debatteren. Voor de verkiezingen schreven zich de volgende partijen in, waarvan sommige met een lijstverbinding: VVD, CDA, PvdA, SP, D’66 , Groen Links, Piraten Partij en PVV. Net als bij voorgaande verkiezingen sloten zij de verkiezingscampagne af met een Slotdebat in de Raadzaal van het Gemeentehuis van Dalfsen.
In dat debat toonden de jongeren dat er ook echt wat te kiezen valt. Leefbaarheid van het platteland, betaalbare woningen, een balans tussen landbouw en klimaatregels, Beroepsonderwijs dicht bij huis en Praktijkplekken, zijn vier onderwerpen die in meerdere partijprogramma’s terugkomen.

Debat Tweede Kamer

Inspiratie voor het eigen debat deden zij op tijdens het kijken naar het Politiek Debat, rond de regeringsverklaring, in de Tweede Kamer. Maar die ervaring viel de TL4 leerlingen van het Agnieten College erg tegen. Was de manier hoe Tweede Kamerleden met elkaar omgingen tijdens het debat, nu een goed voorbeeld ? Daarom hebben de leerlingen de Tweede Kamer en het Kabinet in een open brief uitgenodigd om hun slotdebat op 8 maart in Dalfsen te komen bijwonen. Op die uitnodigingen hebben meerdere landelijke fractievoorzitters gereageerd. En een aantal leerlingen hebben op uitnodiging een gesprek gevoerd met Vera Bergkamp, voorzitter van de Tweede Kamer, over de omgangsvormen in de Tweede Kamer.
De leerlingen streefden ernaar om tijdens het slotdebat een voorbeeld te zijn voor de Tweede Kamer.

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency