Inloopavond klimaatwinkelstraat zeer druk bezocht

DALFSEN - Geen auto’s meer in de Prinsenstraat en op het Kerkplein. Meer groen, extra ontmoetingsplekken en alle ruimte voor fietsers en wandelaars. Laden en lossen in de buurt van de winkels en parkeren zo dicht mogelijk bij de winkelstraten. Over deze plannen, die ook inspelen op veranderingen in het klimaat, hield de gemeente Dalfsen dinsdagavond een inloopbijeenkomst in De Overkant.

Zo’n tweehonderd mensen lieten de kans niet aan zich voorbij gaan om mee te praten en mee te denken.  Dat gebeurde aan de hand van twee schetsen met voorstellen voor de inrichting van Prinsenstraat en Kerkplein. De verschillen tussen de twee ontwerpen zijn het duidelijkst zichtbaar op het Kerkplein. In het eerste ontwerp loopt er een weg rondom de kerk en blijft het muurtje bijna overal staan en komen er bij de ingang nieuwe accenten met een zitrand van beton. Het groen staat bij elkaar rond de kerk.

Menselijke maat

De ontwerpers gebruiken voor het tweede ontwerp het stromenlandschap van de Vecht als inspiratiebron. Verharding in ‘bladvorm’ met kleurverschillen en verschillende manieren waarop stenen en tegels worden gelegd zorgen in dit ontwerp voor de menselijk maat. Kronkelende paadjes maken het ontwerp nog speelser. Groen is verspreid over het plein en er is sprake van een natuurlijke koppeling met kerk en gebouwen aan het plein. In beide ontwerpen blijft er voldoende ruimte voor de markt en ook handhaven de plannenmakers een zevental parkeerplaatsen aan de achterkant van de kerk.

Middengoot

De Prinsenstraat krijgt in ontwerp één in het midden een rij- en wandelstrook afgezet met brede banden van natuursteen en een gootelement. Ontwerp twee gaat uit van een middengoot als een ‘beeldend’ element voor de klimaatstraat. Langs de gevels komen in beide varianten in overleg met de ondernemers geveltuintjes. Het stallen van fietsen in de Prinsenstraat gebeurt bij fietsnietjes die op een aantal plekken komen.

Kritiek

De schetsen leverden niet alleen veel vragen op maar ook tal van vooral minder positieve reacties. Het verdwijnen van parkeerplaatsen, de onduidelijkheid over het laden en lossen en het ontbreken van voldoende terrassen zijn kritiekpunten.

De gemeente zet nu alle ontvangen plus- en minpunten op een rijtje. Daarbij betrekt het ook de resultaten van het parkeeronderzoek dat onlangs in het centrum van Dalfsen is uitgevoerd. Het verder ontwerpen gebeurt met aanwonenden, ondernemers en de werkgroep Centrumplan. Over het definitief ontwerp volgt in maart opnieuw een inloopavond.  Kleine aanpassingen zijn dan nog mogelijk. De uitvoering start naar verwachting na de bouwvakvakantie.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency