Foto: Henk Borgmeijer met zijn onafscheidelijke sjaaltje tijdens wedstrijden.

Henk Borgmeijer: veertig jaar ‘mister speaker’ bij wedstrijden

DALFSEN - Deze week – op zondag 13 september – is het 40 jaar geleden dat Henk Borgmeijer (75) uit Dalfsen voor het eerst optrad als speaker bij een atletiekwedstrijd. Dat was bij de 20 km. van Veessen.

De bourgondische speaker – die zelden om een woordje verlegen zit – begon zelf als voetballer bij v.v. Hattem, maar door blessures moest hij daar al vroeg mee stoppen. Recreatief hardlopen lukte wel en door hun kinderen raakten hij en zijn vrouw Lammie betrokken bij de atletiekvereniging in Heerde. “Aan De Gemzen heb ik heel veel te danken, ik heb er een fantastische tijd gehad,” zegt Borgmeijer. “Atletiek, de ‘moeder der sporten’, was er natuurlijk altijd al. Maar vanaf de jaren ’70 begon het echt op te komen.” Bij De Gemzen was hij jeugdtrainer en bestuurslid. Mede-clubleden zagen ergens een speaker in actie en wilden dat ook graag bij wedstrijden van De Gemzen. Henk deed navraag om een speaker in te huren, maar die werd te duur bevonden door het bestuur. Daarop bood Henk aan het zelf te doen en voor het gevraagde bedrag na afloop alle genuttigde biertjes te betalen. Die avond kostte hem weliswaar wat extra geld, maar hij bleef dus wel achter de microfoon als speaker. De atletiekvereniging verzorgde daarvoor alle faciliteiten.

Veel gevraagde speaker

Henk bezocht bijna alle wedstrijden en deed zo vele contacten en vriendschappen op. Hij werd steeds weer gevraagd: eerst regionale wedstrijdjes, van pupil tot marathon, maar daarna steeds verder weg. “Ik neem niemand op de hak, maar ben wel kritisch,” vindt de speaker zelf. Hij doorspekt zijn verslaglegging met vele weetjes en deed door de jaren heen  hardloopwedstrijden, cross, baanwedstrijden, triatlons, indoor clubkampioenschappen, enzovoorts. Meer dan 1000 wedstrijden in meer dan 100 plaatsen stond hij achter de microfoon: van Ulrum tot het Olympisch stadion in Amsterdam, tot Kerkrade en met windkracht 7 op de Neeltje Jans in Zeeland. Op een landkaart van Nederland heeft Henk bolletjes geprikt waar hij als speaker is geweest. Ook goede doelen weten hem te vinden, zoals de Nieuwjaarsduik voor ALS in Dalfsen, de schrijfavond van Amnesty en de Unicefloop in Nieuwleusen – waar hij meestal zegt: “Wat er ook mag spelen in Nieuwleusen, laat het de kinderen zijn.”

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

De Stokvisdennen

In 1987 komt Borgmeijer in Dalfsen te wonen, als hij beheerder wordt van De Trefkoele. Hanny Hilgenkamp van IJsclub De Stokvisdennen vraagt hem als speaker voor de halve marathon. Drie jaar geleden vond de 30e editie plaats en ontving Henk de KNAU waarderingsspeld voor zijn werk als speaker bij alle loopevenementen, uit handen van voorzitter Jan van Leur en Erben Wennemars. Een ander hoogtepunt was het startschot van de atlete van de eeuw - Fanny Blankers-Koen voor de halve marathon in Dalfsen op 4 augustus 1993. Dat was op de dag af exact 45 jaar na haar vier keer goud op de Olympische Spelen in Londen. Een grote eer vond Henk het speaken bij de laatste officiële schaatswedstrijd van Erben Wennemars in 2010, het NK kortebaan (160 meter) op natuurijs in Dalfsen.

Niet stoppen, wel afbouwen

In de beginperiode waren er nog geen computers: Henk schreef alles op, startnummers en tijden, en belde wel 10 tot 20 uur in de week om alle informatie te achterhalen. Torenhoge telefoonrekeningen natuurlijk. Maar nu staat alles in de computer, ‘Je heb meer informatie over atletiek in de computer staan als een bedrijf met twintig werknemers,’ volgens zijn computerhulp. Nog steekt Henk vele uren in de voorbereiding en is altijd zenuwachtig voor een wedstrijd, omdat hij het zo graag goed wil doen. Henk is dankbaar dat hij het speaken kón doen door een goede gezondheid, want dat dat niet vanzelfsprekend is, weet hij door de veel te vroege overlijdens van zijn vader, zijn vrouw en zijn jongste zoon.
Na veertig jaar - eigenlijk 39,5 want het laatste half jaar gingen de wedstrijden niet door – gaat Borgmeijer nog niet stoppen als speaker, daarvoor heeft hij er teveel plezier in, maar hij wil wel afbouwen en minder wedstrijden verslaan.

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency