Foto: De wadi bij de Wevermarke in Dalfsen.

Gemeente Dalfsen wint aanmoedigingsprijs bij Blije Bermverkiezing

DALFSEN - De gemeente Dalfsen heeft bij de Blije Bermverkiezing van de provincie Overijssel de aanmoedigingsprijs gewonnen voor de berm/sloot op het parkeerterrein Koningin Julianalaan bij het sportpark van Nieuwleusen.

Met de prijs geeft de provincie aan dat Dalfsen goed op weg is naar ecologische bermbeheer. Als prijs krijgen de groenbeheerders een kennisdag, die de Vlinderstichting organiseert. De gemeente had ook de wadi langs de Wevermarke in Dalfsen aangemeld voor de verkiezing.

Ecologisch bermbeheer

Bij de verkiezing ging de eerste prijs naar de gemeente Hellendoorn en Steenwijkerland eindigde op de tweede plaats. De verkiezing heeft als doel dat gemeenten meer bezig gaan met ecologisch bermbeheer. Er werden dertien bermen voor de verkiezing aangemeld. “Een blije berm is een berm waar insecten, vlinders en bijen blij van worden, maar ook vogels en kleine zoogdieren. Al die kilometers groen langs grote en kleine wegen vormen samen - als ze natuurlijk worden beheerd - een prachtig lint waarin het voor heel veel soorten goed toeven is”, legt provinciaal ecoloog Douwe Schut uit.

Bomen en struiken

Een belangrijke vereiste om een blije berm te maken, is - behalve een goed maaibeleid - dat de berm naast grassen en bloemen waar dat kan ook wat bomen en struiken heeft. Dat is onder andere fijn voor vogels, maar ook vlinders zijn er bij gebaat, bijvoorbeeld als rustige plek om te verpoppen. “Om een berm goed te beheren, is het belangrijk om alles niet ineens te maaien en het maaisel af te voeren. Anders verstikt wat eronder zit en als het maaisel niet wordt afgevoerd, blijft de berm voedselrijk”, aldus Schut.

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency