Foto: Renate Wennemars zei het al tijdens de verkiezingsavond: “CDA krijgt maar één handje vol zetels.” Foto: Marcel van Saltbommel.

Geen hertelling in Dalfsen: GB houdt negen zetels, CDA krijgt er vijf

DALFSEN - Er komt geen hertelling van de stemmen in Dalfsen. Met dit besluit, vrijdagochtend genomen tijdens de openbare vergadering van het Centraal Stembureau, is de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Dalfsen vastgesteld. Hierdoor heeft Gemeentebelangen definitief negen raadszetels in de nieuwe samenstelling, het CDA krijgt er vijf.

Wim Dankelman, die ruim een dag in onzekerheid leefde, treedt hierdoor definitief toe tot de gemeenteraad, als negende raadslid voor Gemeentebelangen. CDA’er Roel Kouwen, wiens positie door de afweging eveneens in het geding was, valt buiten de boot, al treedt hij alsnog toe tot de raad als het CDA een wethouder levert. De definitieve telling valt iets anders uit dan de voorlopige uitslag, waardoor het CDA niet één, maar zes stemmen tekort kwam om aanspraak te kunnen maken op een restzetel. Burgemeester Han Noten stelde als hoofd stembureau van de gemeente vast, nadat de zes leden van het Centraal Stembureau de gegevens uit alle zogeheten processen verbaal van de stembureaus hadden afgewogen, dat er geen onregelmatigheden zijn ontdekt. Hiermee verklaarde hij de uitslag in Dalfsen geldig.

Na het tellen van de stemmen afgelopen woensdagavond, was de verdeling van de restzetels een punt van discussie. Het CDA kwam bij de voorlopige telling welgeteld één stem tekort om aanspraak te kunnen maken op een restzetel. Nu alle processen verbaal zijn gecontroleerd, blijkt dat het CDA uiteindelijk zes stemmen te weinig had om met een extra zetel in de gemeenteraad van Dalfsen te komen.

De zetelverdeling in de nieuwe gemeenteraad van Dalfsen is nu als volgt: Gemeentebelangen 9, CDA 5, ChristenUnie 3, PvdA 2, D66 1, VVD 1. Op maandag 26 maart wordt afscheid genomen van de oude gemeenteraad van Dalfsen en op donderdag 29 maart wordt de nieuwe raad geïnstalleerd. De raadsleden zijn: Gemeentebelangen: Jos Ramaker, André Schuurman, Inge Haarman, Herman Kleine Koerkamp, Ingrid Kappert, Ruud van Leeuwen, Wim Pessink, Wim van Lenthe en Wim Dankelman; CDA: Betsy Ramerman, Bert Ruitenberg, Janine Schiphorst-Kijk in de Vegte, Jan Uitslag en Wim Massier (met voorkeursstemmen ten koste van Roel Kouwen); ChristenUnie: Luco Nijkamp, Rietje Lassche-Visscher, Michiel Veldman; PvdA: Leander Broere, José-Eilert-Herbrink; D66: Ben Schrijver; VVD: Gerrit Jan Veldhuis.

Tijdens het bekendmaken van de voorkeursstemmen bleek verder dat er een verschil zat tussen het aantal stemmen op de uitgebrachte kandidatenlijst en de voorlopige uitslag op partijniveau. Dit heeft te maken met het doorbellen van de voorlopige uitslagen vanuit de stembureaus naar het gemeentehuis. Na uitvoerige controle blijkt dat er ‘geen ernstig vermoeden’ bestaat dat door een of meer stembureaus bij de stemopneming zodanige fouten zijn gemaakt dat zij van invloed kunnen zijn op de zetelverdeling. Burgemeester Han Noten ziet daardoor geen aanleiding voor het hertellen van de stemmen. Opvallend was dat er vier stempassen meer waren ingeleverd dan het uiteindelijke aantal stemmen dat is uitgebracht, maar dat komt volgens burgemeester Noten wel vaker voor. “En dat aantal was nog nooit zo laag in Dalfsen.”

De felicitaties vanaf de publieke tribune waren voor Wim Dankelman, maar bij het CDA overheerste de teleurstelling. “We hadden natuurlijk gehoopt op die zesde raadszetel”, aldus lijsttrekker Betsy Ramerman, die geen gebruik maakte van mogelijkheid om bezwaar te maken. “Jammer, blijkbaar ziet het publiek toch onvoldoende wat wij doen, maar het is niet anders. Er ontstaat nu toch getalsmatig een andere verhouding. Of dat gevolgen heeft voor onze onderhandelingspositie bij de coalitievorming? Dat kan, het zal moeten blijken.”

Over de coalitievorming lieten de fractievoorzitters zich nog niet uit. “We willen er vaart achter zetten”, aldus Jos Ramaker van Gemeentebelangen, “en zo snel mogelijk beginnen met de oriënterende gespreksronde met alle fracties.” Met negen zetels heeft Gemeentebelangen het CDA niet per se nodig. Ook met bijvoorbeeld de ChristenUnie (samen twaalf zetels), PvdA en VVD of D66 (samen eveneens twaalf van de 21 zetels) zou in principe een nipte meerderheid binnen de gemeenteraad gevormd kunnen worden. Daarnaast bieden de negen zetels van Gemeentebelangen een aanzienlijk grotere kans dat de partij, net als nu, twee wethouders mag leveren.

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency