Foto: Rita Ekkelenkamp (links), Hendrik en Marian Bekedam.

Dorpsgenoten doen mee aan Nijmeegse Vierdaagse

DALFSEN - NIJMEGEN – Verschillende dorpsgenoten deden afgelopen week weer mee aan het grote wandelevenement, de Nijmeegse Vierdaagse.

Dit jaar werd de vierdaagse ingekort tot een driedaagse, omdat het de geplande eerste dag – dinsdag – extreem heet werd (37 graden). Rita Ekkelenkamp uit Oudleusen liep voor het eerst mee in Nijmegen, samen met Marian en Hendrik Bekedam uit Ankum.

Uitgestelde tocht

“Marian en ik hadden ons twee jaar geleden al opgegeven,” zegt Rita, “maar toen ging de vierdaagse niet door vanwege corona. Wel heb ik twee keer de alternatieve tocht gelopen. Maar de échte tocht was toch wel heel speciaal door alles wat je onderweg tegenkomt.” Ze beschrijft hoe vele toeschouwers aan de kant staan aan te moedigen en klaar staan met water, yoghurt, watermeloen, kaasblokjes en noem maar op. Aan eten en drinken komen de wandelaars niet veel te kort onderweg. Op allerlei plaatsen staan muzikanten, zijn straten versierd of toeschouwers verkleed. Volgens Rita was het woensdag goed te doen met de warmte (30 graden), al vielen er toen toch al 1.500 mensen uit. Donderdag was een natte, wat koudere dag en vrijdag was het heerlijk wandelweer om de 40 kilometer af te leggen. Alle drie hebben ze de finish gehaald en gladiolen in ontvangst genomen op de Via Gladiola. Rita vindt het volbrengen van de vierdaagse van zichzelf nog niet eens zo’n prestatie: ze is meer onder de indruk van iemand die met een kunstbeen de vierdaagse volbracht.

Foto's onder: vlnr. Lennard Huls, Carolien Huls en Jurgen van Leussen. Klik op het pijltje voor de volgende foto.
Donderdag was een natte dag.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

KWF Kankerbestrijding

Jurgen van Leussen, Carolien Huls en Lennard Huls uit Nieuwleusen (al woont Lennard tegenwoordig in Ommen) liepen de vierdaagse en lieten zich als team ‘De Buurtjes’ sponsoren voor KWF Kankerbestrijding. Alle drie zijn ze ervaren vierdaagse-lopers: Carolien heeft al een keer of twaalf meegedaan, haar zoon Lennard vier keer en voor Jurgen was dit de zevende keer. “We hebben allemaal in onze families te maken met kanker en daarom wilden we geld inzamelen voor het KWF,” zegt Jurgen. “De vierdaagse viel me dit jaar niet zwaar, maar ik heb dan ook veel getraind van te voren.” Met z’n drieën hebben ze 4.623 euro bij elkaar gelopen.

38.000 wandelaars

Dit jaar begonnen ruim 38.000 wandelaars uit allerlei landen aan de 104e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. De deelnemers varieerden in leeftijd van 11 jaar tot 90+ en legden 30, 40 of 50 kilometer af (afhankelijk van leeftijd en sekse) voor het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Bijna 35.000 lopers volbrachten vrijdag de feestelijke laatste etappe.

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency