Foto: wethouder André Schuurman legt met zijn vrouw een krans in Nieuwleusen. Foto: Marcel van Saltbommel.

Dodenherdenkingen in gemeente Dalfsen op 4 mei

DALFSEN - Op meerdere locaties werden in gemeente Dalfsen op zaterdag 4 mei de slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog, alsmede de slachtoffers die daarna zijn omgekomen in oorlogssituaties of bij vredesoperaties.

Nieuwleusen

Zaterdagavond werd een herdenking gehouden in de Grote kerk in Nieuwleusen. Wethouder André Schuurman was hierbij aanwezig namens het college van b&w en hij hield een toespraak. Na de bijeenkomst, werden bloemen en kransen gelegd bij het oorlogsmonument naast de kerk. De scholen droegen bij aan de herdenking, net als Veteranencontact, Scouting Nieuwleusen, Muziekvereniging Music Ardore, de band Mevrouw Vlinder & Co en organist Marcel Logtenberg.

Dalfsen

In Dalfsen was burgemeester Erica van Lente aanwezig bij de herdenking in de Grote kerk, samen met kinderburgemeester Laure Veldman. Verder werkten mee: Veteranencontact Dalfsen, Scouting Dalfsen, Zanggroep Out of the Blue, muziekvereniging Excelsior Dalfsen en organist Gerrit Hoving. Daarna liep het gezelschap naar begraafplaats Ruitenborgh, waar de burgemeester na twee minuten stilte een toespraak hield. Scholieren legden kransen en bloemen bij de graven en de herdenkingsmonumenten.

Oudleusen

’s Middags organiseerde Plaatselijk Belang Oudleusen een herdenking bij het oorlogsmonument in Oudleusen. Nabestaanden Trevor en Sheila Jollife uit Engeland waren er voor het eerst niet bij aanwezig vanwege gezondheidsproblemen en ouderdom, maar hadden een brief gestuurd die werd voorgelezen. De vader van Trevor, Flight Sergeant Charles Benjamin Jolliffe DFM, verongelukte op 31-jarige leeftijd als bemanningslid van de Lancaster MG U/JA 907 die op 20 oktober 1943 omstreeks 22.20 uur neerstortte in een weiland in Oudleusen. Zes bemanningsleden kwamen om en één overleefde het. Het vliegtuig was op de terugweg van bommen werpen op Leipzig. Na het halfstok hangen van de vlag en twee minuten stilte, lazen leerlingen van de Cazemierschool een gedicht voor en legden bloemen. Wethouder Jan Uitslag hield een toespraak en legde bloemen, net als vertegenwoordigers van Roggeland en Plaatselijk Belang.

Lemelerveld

Koor Herfstklanken organiseerde een herdenking in de Brugkerk. Altjo Hartman had de leiding van de avond en naast Herfstklanken, werkten mee muziekvereniging Polyhymnia en pianist Marijn Siero. Om 20.00 uur volgden de aanwezigen digitaal de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam en aansluitend vertelden wethouder Betsy Ramerman en Nolly Holterman over plaatselijke gebeurtenissen uit de oorlogstijd.

Rechteren

Zaterdagmiddag was er een korte herdenking bij het monument aan de Dalmsholterweg/Schaapskooiweg in Rechteren, op de plek waar de verzetsgroep Dalfsen haar schietoefeningen hield.

Foto's onder: de herdenking in Nieuwleusen. Foto's: Marcel van Saltbommel. En foto's van de herdenking in Oudleusen. Klik op het pijltje voor de volgende foto.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency