Foto: voorbereidingen tijdelijke opvang. Archieffoto: Marcel van Saltbommel.

Meepraten over structurele opvang asielzoekers in Dalfsen

DALFSEN - Gemeente Dalfsen organiseert inloopmomenten voor inwoners over structurele opvang van asielzoekers in de gemeente.

Dalfsen vindt het belangrijk om een veilig en warm thuis te bieden aan mensen die huis en haard hebben achtergelaten, omdat het onveilig voor hen is in eigen land. Op dit moment biedt de gemeente op verschillende, tijdelijke manieren opvang aan vluchtelingen aan. De gemeenteraad heeft via een motie het college gevraagd om samen met betrokken partijen en inwoners te zoeken naar één of twee geschikte, structurele opvanglocaties binnen de gemeente Dalfsen. Daarnaast heeft de gemeente vanuit de spreidingswet een taakstelling voor het opvangen van, op dit moment, ongeveer 190 asielzoekers binnen Dalfsen.

Structurele opvanglocatie

“Het proces om te komen tot een structurele opvanglocatie is een ander proces dan de tijdelijke opvang. Om te komen tot mogelijk geschikte locatie(s) bepalen we eerst met elkaar wensen en eisen die van belang zijn. Denk daarbij aan de grootte, soort opvang, aantal bewoners en bijvoorbeeld welke voorzieningen er in de buurt moeten zijn. Daarover gaan we in gesprek met professionals en met inwoners. Dat is stap 1. Wanneer de wensen en eisen zijn bepaald, gaan we naar stap 2: op zoek naar locaties en kijken of deze mogelijke locaties passen bij de wensen en eisen”, licht wethouder Jan Uitslag toe.

Professionele organisaties

“Het ophalen van wensen en eisen doen we met professionele partijen zoals het COA, vluchtelingenwerk, politie en het Rode Kruis. Ook gaan we hier graag met inwoners over in gesprek. Om te horen wat onze inwoners belangrijk vinden voor de structurele opvanglocatie”, gaat wethouder Uitslag verder. De gemeente Dalfsen organiseert daarom inloopbijeenkomsten en -momenten op 14, 15, 16 mei 22 mei. Op dinsdag 14 mei in De Spil in Nieuwleusen en bij Reimink in Lemelerveld tussen 19.30 en 21.30 uur. Op woensdag 15 mei tussen 9.00 en 10.30 uur in De Wiekelaar in Oudleusen, op donderdag 16 mei tussen 19.30 en 21.30 uur in Trefkoele+ in Dalfsen en op woensdag 22 mei tussen 14.00 en 16.00 uur in Hoonhorst (locatie volgt)

Foto onder: voorbereidingen tijdelijke opvang in ontmoetingscentrum De Wiekelaar in Oudleusen. Archieffoto: Marcel van Saltbommel. Tekst loopt door onder foto.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Vragenlijst

Bovendien staat er vanaf dinsdag 14 mei een enquête open waar inwoners hun ideeën met de gemeente kunnen delen. Meer informatie staat op www.dalfsen.nl/structurele-opvang

Overzicht

“Zo proberen we zoveel mogelijk informatie en meningen op te halen. Alle informatie die we straks hebben opgehaald, gebruiken we om een overzicht te maken van wensen en eisen die we stellen aan een toekomstige locatie. Dit overzicht wordt door het college van B&W vastgesteld en gedeeld met de gemeenteraad. De planning is om dit voor de zomervakantie af te hebben. Dit overzicht plaatsen we dan ook op onze website zodat inwoners het overzicht kunnen bekijken. Daarna kunnen we de volgende stap zetten. Met het overzicht met wensen en eisen aan de toekomstige locatie gaan we aan de slag om een locatie te zoeken voor langdurige opvang. Meer informatie hierover volgt op een later moment”, aldus wethouder Uitslag.

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency