Foto: Tweede Kamerlid Maurits von Martels. Foto: Marcel van Saltbommel.

Dalfsenaar Maurits von Martels vertrekt uit landelijke politiek

DALFSEN - Oud-wethouder en veehouder Maurits von Martels uit Dalfsen vertrekt na de Tweede Kamerverkiezingen uit de landelijke politiek. Hij is teleurgesteld over de plaats op de CDA-kandidatenlijst en houdt het voor gezien.

Drieënhalf jaar geleden stond oud-wethouder en veehouder Maurits von Martels uit Dalfsen op nummer 44 op de CDA-kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Maar door een geslaagde verkiezingscampagne kwam hij met meer dan 21.000 voorkeursstemmen op de vierde plaats qua stemmen en verwierf zich een plaats op het pluche. Vorige week maandag werd de nieuwe kandidatenlijst bekend voor de verkiezingen van woensdag 17 maart 2021. Daarop kreeg Von Martels plaats 39 toebedeeld.

Teleurstelling

“De eerste nacht sliep ik daar slecht van,” zegt Von Martels, net terug in Dalfsen vanuit Den Haag. “Het was een grote teleurstelling, deze lage plaats. Zo kan het gaan in de politiek, er moeten mensen afvallen. Maar ik proef er weinig waardering uit voor het werk wat ik heb verzet. Daarom heb ik besloten deze plaats af te wijzen en na de verkiezingen te vertrekken uit de Kamer.”

Het Tweede Kamerwerk bevalt de politicus goed en daarom wilde hij ook graag doorgaan. Von Martels heeft afgelopen jaren functioneringsgesprekken gehad, waarbij men tevreden was over zijn inbreng. “Een plaats bij de eerste twintig op de lijst had ik dus eigenlijk wel verwacht,” zegt het Kamerlid. “Ik vind deze plek eigenlijk ook een schoffering van de kiezer. Zo van ‘leuk dat je zoveel stemmen hebt, maar we doen er verder niks mee’.” Naast de steun van de kiezers, vindt Von Martel het mandaat van het partijbestuur ook belangrijk en dat voelt hij niet echt bij de keuze voor plek 39. Het bestuur van CDA Overijssel had van te voren aangegeven de zittende kandidaten te steunen, maar dat blijkt nu niet uit de lijst.

Meer boerenverstand

Zijn verkiezingsslogan was in 2017 'Méér boerenverstand in de Tweede Kamer’, maar dat heeft Von Martels onvoldoende waar kunnen maken. Jaco Geurts was al de woordvoerder voor landbouw en Von Martels kreeg er dus naast natuur een aantal andere terreinen bij. Zoals op het gebied van Infrastructuur & Waterstaat, Economische Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport. “Ik ben echt wel aan mijn trekken gekomen,” zegt Von Martels, “het ging om een breed gebied om me voor in te zetten, zoals de aanpak van de N35, asbest en PFAS. Ik heb veel geleerd - je moet het vak echt wel onder de knie krijgen - en heb leuke collega’s, zowel binnen als buiten de partij.” Spijt van zijn Kamerlidmaatschap heeft hij dus zeker niet.

Zo heeft hij bijvoorbeeld veel waardering voor Tweede Kamerlid en justitiewoordvoerder Chris van Dam, die op de nieuwe CDA-lijst op plaats 24 stond, maar vorige week maandagavond ook voor de eer bedankte. Toch heeft Van Dam zich donderdag alsnog op plek 49 laten plaatsen, om eventueel met voorkeurstemmen het politie- en justitiegeluid te laten klinken in de Kamer. “Mijn stem gaat in ieder geval naar Chris van Dam,” zegt Von Martels, “hij heeft zóveel goed werk verzet, dat moet beloond worden.”

Melkveebedrijf

Wat zijn eigen carrière betreft: daar gaat Von Martels de komende tijd nog eens rustig over nadenken. “We hebben nog 4,5 maand te gaan natuurlijk en er is nog veel werk te doen in de Kamer.” Daarna gaat hij zich eerst weer volop bezig houden met zijn melkveebedrijf. “Mijn vaste medewerker stopt per 1 januari. De periode dat ik nog in de kamer zit, vul ik dat op met losse krachten om me heen en daarna pak ik het zelf weer helemaal op.” Het CDA kan gerust weer aankloppen, hij keert de partij niet de rug toe. Von Martels heeft nu ervaring in de lokale en landelijke politiek. Misschien wil hij nog wel de provinciale politiek ontdekken of wellicht een sportbestuur..

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency