Foto: Archieffoto locatie Fokkens in de Prinsenstraat.

Dalfsen hakt na nieuw parkeeronderzoek knoop door: Prinsenstraat en Kerkplein autovrij

DALFSEN – Ook na de herinrichting van de Prinsenstraat en het Kerkplein tot een autovrije klimaatwinkelstraat blijven er binnen een straal van 100 meter voldoende parkeerplaatsen over voor het winkelend publiek.

Dat is de belangrijkste conclusie die de gemeente trekt uit het parkeeronderzoek dat eind vorig jaar in het Dalfser winkelgebied is uitgevoerd.

Gevoel

Onder het motto ´we kunnen het niet iedereen naar de zin maken´ heeft het onderzoek verantwoordelijk wethouder André Schuurman helemaal overtuigd.  Als het aan hem ligt kan er nu definitief een punt worden gezet achter de discussie over een autovrije klimaatwinkelstraat. Hij benadrukt dat de cijfers een duidelijk ander beeld geven dan het gevoel dat leeft bij de ondernemers.

Booschappendorp

Toch blijft het verdwijnen van parkeerplaatsen uit de Prinsenstraat (4 stuks) en op het Kerkplein (22 plekken) Ondernemend Dalfsen grote zorgen baren. Volgens de ondernemers is Dalfsen een boodschappendorp. ‘Goede bereikbaarheid met voldoende parkeergelegenheid dichtbij de winkels is  cruciaal voor een bruisend centrum’, aldus een brief aan de Dalfser gemeenteraad. Vorig jaar april besloot de raad al om Prinsenstraat en Kerkplein autovrij te maken. De politici wilden wel garanties dat er voldoende parkeerplaatsen beschikbaar blijven in de directe omgeving. Daarbij drong de raad er op aan ook onderzoek te doen naar de parkeermogelijkheden op het Fokkensterrein.

Voldoende parkeerplekken

Het nieuwste parkeeronderzoek toont aan dat er in de nabijheid van de toekomstige klimaatwinkelstraat voldoende plekken zijn om de auto te parkeren. Zo zijn er in het hele centrumgebied op het drukste moment van de week, zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur, nog 370 parkeerplaatsen vrij van de in totaal 966 beschikbare plaatsen. Voor de directe omgeving van Prinsenstraat en Kerkplein geldt dat van de bijna 300 plekken op dat moment nog 77 parkeerplaatsen niet bezet waren.

Locatie Fokkens

Nu de parkeercijfers zichtbaar maken dat het parkeren in het winkelgebied geen probleem is doet de gemeente ook geen verder onderzoek naar het (tijdelijk) gebruik van de locatie Fokkens voor parkeren. Een studie naar de mogelijkheden voor ondergronds parkeren laat de gemeente afhangen van toekomstige ontwikkelingen, zoals de bouw van appartementen.

Raadscommissie

Het is nu aan de raadscommissie Dalfsen om zich te buigen over het parkeeronderzoek en de conclusies die het college van burgemeester en wethouders daaruit trekt. Dat gebeurt tijdens de commissievergadering op maandag 3 april om 19.30 uur in het gemeentehuis. Daarna volgt er over het definitieve ontwerp voor de klimaatwinkelstraat nog een inloopbijeenkomst voor belangstellenden. Die is op donderdag 13 april van 18.30 tot 20.30 uur in de centrale hal van het gemeentehuis. In mei neemt de raad een besluit over het ontwerp en de financiën. De uitvoering start volgens planning na de bouwvak van 2023.

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency