Dalfsen gaat in gesprek over verlenging opvanglocaties

DALFSEN – Opvang van Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers blijft de komende tijd nodig. Dit geldt ook voor de huisvesting van statushouders. Daarom kijkt de gemeente Dalfsen naar de mogelijkheden om de huidige crisisnoodopvang in hotel Het Hof van Dalfsen en de gemeentelijke opvang op Vechtdalcamping Het Tolhuis te verlengen. Daarover gaat de gemeente in gesprek met de eigenaren van deze locaties, de omwonenden en de gemeenteraad.

De gemeente Dalfsen heeft vorig jaar hard gewerkt om vluchtelingen en asielzoekers op te vangen. Een groot aantal Oekraïense vluchtelingen is met open armen ontvangen door zowel particuliere initiatieven als in de gemeentelijke opvang op Het Tolhuis. Vlak voor de zomer bereikte de opvang van Oekraïense vluchtelingen bij gastgezinnen in Dalfsen haar hoogtepunt. Ongeveer 180 vluchtelingen kregen door particulieren binnen de gemeente onderdak. In chalets op Het Tolhuis verbleven eind 2022 ongeveer 140 Oekraïense vluchtelingen. Daarnaast biedt de gemeente sinds 1 oktober 2022 crisisnoodopvang in Hof van Dalfsen aan ongeveer 25 asielzoekers. Ook zijn tien statushouders versneld uitgeplaatst. 

Trots

De gemeente is trots op alle initiatieven die zijn ontstaan. Een mooi voorbeeld is Welkom in Dalfsen, een initiatief vanuit kerken, ondernemers en inwoners. Er is veel steun en maatschappelijke betrokkenheid. Dit is terug te zien bij de komst van de Oekraïense vluchtelingen op camping Het Tolhuis, maar ook bij de crisisnoodopvanglocaties in De Spil in Nieuwleusen en in Hof van Dalfsen. Burgemeester Erica van Lente roemt de inwoners van de gemeente Dalfsen: “De inzet vanuit de samenleving vinden wij waardevol en onbetaalbaar. We kijken terug op een goede samenwerking met de particuliere initiatieven en zijn onder de indruk van de soms spontane krachten vanuit de samenleving”  

Vergoeding van het Rijk

Voor het opvangen van onder andere Oekraïense vluchtelingen ontvangt de gemeente vergoedingen vanuit het Rijk. Over 2022 heeft het Rijk bijna € 3,8 miljoen uitgekeerd aan de gemeente. Aan de opvang en alle andere vormen van hulp heeft Dalfsen vorig jaar zelf zo’n € 3,0 miljoen uitgegeven. De voorlopige conclusie is dat Dalfsen een bedrag van bijna acht ton overhoudt.  Dit bedrag stort de gemeente in een reservepotje Opvang Vluchtelingen en statushouders. Bedoeling is dit geld bijvoorbeeld te gebruiken voor het realiseren van nieuwe of vervangende opvanglocaties maar ook voor onderwijs en zorg voor vluchtelingen en statushouders.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency