Foto: uit het archief, de schrijfactie in De Trefkoele+

Amnesty International schrijft voor kinderen en jongeren

DALFSEN - Tijdens de schrijfactie Write for Rights schrijft Amnesty International dit jaar voor kinderen en jongeren.

Op dinsdag 10 december is het de Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Op deze dag komen wereldwijd honderdduizenden mensen in actie en schrijven brieven voor andere mensen die onrecht is aangedaan.

Schrijfactie Amnesty Nieuwleusen en Dalfsen

Binnen de gemeente Dalfsen wordt op dinsdag 10 december geschreven in het Pluscafé van De Trefkoele+ aan de Ruigedoornstraat in Dalfsen en in kulturhus De Spil aan de Koningin Julianalaan 10 in Nieuwleusen. Vanaf 18.00 uur gaan de deuren open en er wordt geschreven tot 22.00 uur. Iedereen kan op elk gewenst moment binnenwandelen en een of meer brieven schrijven in een gezellige ambiance met muziek, koffie en thee. Burgemeester Erica van Lente schuift op beide locaties een tijdje aan om mee te schrijven.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Tien jongeren

Amnesty voert actie voor tien jongeren uit Canada, China, de Filipijnen, Nigeria, Zuid-Soedan, Mexico, Iran, Griekenland, Wit-Rusland en Egypte. In heel Nederland gaan mensen brieven schrijven. Alleen thuis, of samen in een café, buurthuis, bibliotheek, school, bij de sportclub of tijdens een van de vele schrijfevenementen die in het hele land worden gehouden. Mensen schrijven brieven met pen en papier of online. Om autoriteiten op te roepen de jongeren die onrecht is aangedaan te steunen.

Moses Akatugba

De Nigeriaan Moses Akatugba komt in dit kader naar Nederland. In 2005 werd de toen 16-jarige Akatugba opgepakt op verdenking van het stelen van telefoons. Hij werd gevangengezet, gemarteld en ter dood veroordeeld. In 2014 schreven mensen tijdens Write for Rights wereldwijd massaal voor zijn vrijlating. En met succes: Akatugba kwam uiteindelijk in 2015 vrij. Toen hij vernam dat zoveel mensen voor hem in actie waren gekomen, zei hij: ‘Ik ken deze mensen niet, ik heb hen nooit ontmoet, maar toen ik om hulp schreeuwde, kwamen ze massaal in actie om mij te redden. Ik heb voor hen gebeden en beloof me in te gaan zetten voor slachtoffers van marteling en terdoodveroordeelden. Toen ik hoorde wat er allemaal voor me is gedaan door Amnesty International, was ik de gelukkigste man op aarde. Ik hou van jullie allemaal.’

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency