Foto: locatiedirecteur Tineke Meijerink.

Agnieten College: geen centraal schriftelijk examen, wel schoolexamens

NIEUWLEUSEN - De centrale schriftelijke examens gaan dit schooljaar niet door, dat maakte minister Arie Slob van onderwijs dinsdag bekend. Maar de eindexamenleerlingen van de enige middelbare school in de gemeente Dalfsen, het Agnieten College, hebben nog wel afsluitende schoolexamens.

“Voor de school en de leerlingen ben ik wel heel blij dat er nu duidelijkheid is,” zegt Tineke Meijerink, locatiedirecteur van het Agnieten College Nieuwleusen. “Al hadden we ons al wel helemaal voorbereid op de schoolexamens die afgelopen week plaats zouden vinden. In De Spil hadden we twee sporthallen tot onze beschikking. De ruimte konden we zo indelen dat iedereen ver genoeg uit elkaar zou zitten en we hadden aparte ruimtes voor de leerlingen met een kwetsbare gezondheid. We hadden het wel gered.”

Drie periodes 

Vorige week maandag werd besloten dat we de schoolexamens deze week ook niet door mochten laten gaan. Normaal zijn er drie periodes met schoolexamens in een schooljaar, daarvan heeft het Agnieten College er nu twee gehad. Het gemiddelde cijfer van de schoolexamens vormt de helft van het uiteindelijke cijfer voor een vak, de andere helft vormt het cijfer van het centraal schriftelijk examen. Dit jaar bepaalt dus alleen het gemiddelde van de schoolexamens het cijfer. De laatste schoolexamens moeten de leerlingen nog doen, dus ze hebben nog wel kans om hun cijfer te verbeteren.

Leerstof gehad

“Alle leerstof voor het examen hebben de leerlingen al gehad,” zegt Meijerink. “Ze moeten er nu voor zorgen dat ze goed bijblijven; de leerlingen weten wat er van hen wordt gevraagd.” Vragen kunnen de leerlingen digitaal stellen aan hun docenten, sommige leerkrachten hebben daarvoor vaste momenten. De docenten zijn gewoon beschikbaar op de uren die ze normaal ook werken. De mentoren spreken de leerlingen veel en er ontstaan creatieve ideeën, zowel bij de leerlingen als bij de docenten. Iedereen moest even wennen aan de nieuwe situatie maar de draad werd supersnel opgepakt. De school blijft open en er zijn nog enkele medewerkers aanwezig, op veilige afstand van elkaar. Leerlingen kunnen er terecht, als dat nodig is, maar tot op heden is dat nog niet voorgekomen. De docenten vergaderen af en toe, sommigen blijven thuis en vergaderen mee via de online mogelijkheid Teams. De leerlingen – ook de niet-examenleerlingen – zijn wel gewoon druk met hun studie, het is tenslotte geen vakantie.

Onzekere tijd

Het blijft een onzekere tijd voor de leerlingen; deze week komt waarschijnlijk nieuwe informatie van de overheid over de nieuwe zogenaamde slaag-/zakregeling en de herkansingen beschikbaar. Dan wordt duidelijk wat er nog van hen wordt verwacht. “De situatie verandert steeds,” zegt de locatiedirecteur, “we hebben al verscheidene brieven naar de ouders verstuurd, maar soms is het de volgende dag al weer anders.”

Langer de tijd

Scholen krijgen langer de tijd om het schoolexamen goed en veilig te organiseren en af te sluiten. Ze worden wel opgeroepen om in lijn met de nieuwe maatregelen de schoolexamens zo veel mogelijk op afstand te doen. Later zijn er ook nog herkansingen mogelijk.
Vervolgopleidingen hebben de inschrijftermijn een maand opgeschoven, zodat de leerlingen iets langer tijd hebben om hun keuze te maken. “We doen ons uiterste best alle leerlingen zo optimaal mogelijk te begeleiden zodat de examens succesvol kunnen worden afgesloten,” besluit Meijerink.

 

 

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency