Foto: De werkgroep die de herdenking en viering van 75 jaar bevrijding in Nieuwleusen voorbereidt. V.l.n.r. Stefan Keijzer, Joke Bos, Marieke Remmelink, Milia Keuvelaar, Jenni Kasper en Frieda Schuurman.

Werkgroep aan de slag met viering 75 jaar bevrijding

NIEUWLEUSEN - Een ‘werkgroep Nieuwleusen’ is bezig met het voorbereiden van activiteiten rond het 75-jarig jubileum van de bevrijding van Nederland. Als inleiding daartoe organiseert de werkgroep op maandagavond 25 februari een informatiebijeenkomst waar de conceptplannen voor de viering en herdenking in Nieuwleusen worden gepresenteerd. Iedere belangstellende is daarbij welkom.

Omdat het in het seizoen 2019/2020 vijfenzeventig jaar geleden is dat Nederland bevrijd werd van de Duitse onderdrukking, wordt daar zowel landelijk als per provincie veel aandacht aan besteed, met name in het voorjaar van 2020. Ook binnen de gemeente Dalfsen werken de verschillende kernen aan een jubileumprogramma. In Nieuwleusen is een werkgroep gevormd met vertegenwoordigers van verschillende organisaties.

De werkgroep bestaat uit Stefan Keijzer, Jan Kats (beide van kulturhus De Spil), Milia Keuvelaar (Molen Massier), Jenni Kasper, Frieda Schuurman en Joke Bos (Historische Vereniging Ni’jluusn van Vrogger/Musem Palthehof). Namens de gemeente Dalfsen zijn  Marit Ligtenberg (voorzitter) en Marieke Remmelink (medewerker communicatie) bij de werkgroep betrokken.

“De gemeente heeft alle kernen gevraagd om samen met lokale partijen te onderzoeken welke activiteiten er kunnen worden ontwikkeld”, vertelt Milia Keuvelaar. “Deze werkgroep is uit die oproep ontstaan. We hebben inmiddels een conceptplan ontwikkeld met als werktitel en thema ‘Het verhaal van Nieuwleusen’. Dat bevat al een aantal programma-onderdelen, maar die kunnen  worden uitgebreid op basis van de inbreng uit de bevolking van Nieuwleusen. Als werkgroep willen we alle activiteiten zo goed mogelijk op elkaar afstemmen.”

Gedacht wordt onder meer aan een korenfestival, allerlei optredens van muziekverenigingen en muzikale gezelschappen. In kulturhus De Spil worden voorbereidingen getroffen voor een tentoonstelling rond ‘kunst en bevrijding’, een Bevrijdingsfestival,  een korenfestival met theater (in samenwerking met Bjorn Zillen van de Dalfser theaterschoool Xapp) en het ‘ophalen’ van verhalen door gesprekken van mensen die het hebben meegemaakt, onder meer bij De Hulstkampen. Ook worden nieuwe Nederlanders uitgenodigd om hun verhaal te vertellen.

Getuigen vertellen

 

De bibliotheek Dalfsen/Nieuwleusen gaat verhalenvertellers uitnodigen en laat mensen voorlezen uit boeken met bevrijdingsverhalen. Molen Massier benadrukt de rol van de molen en molenaars tijdens de Tweede Wereldoorlog. Museum Palthehof verzorgt een tentoonstelling rond de oorlog en de bevrijding, uitingen en de historische vereniging Ni’jluusn van vrogger denkt aan een lezing met fotopresentatie en/of filmfragmenten, een fietstocht langs gedenkwaardige plekken, met getuigenvertellingen ter plaatse en het uitbrengen van een nieuwe uitgave van de lokale verzetskrant Luctor Et Emergo. Ook de landelijke vereniging Keep Them Rolling, die rijdend materieel uit de oorlogsjaren onderhoudt en beheert, zal worden benaderd, terwijl ook mensen met privé-verzamelingen rond de oorlogsjaren een inbreng kunnen hebben.

 

Voor de jeugd wordt een onderwijskundig programma samengesteld in samenwerking met leerkrachten van het basis- en voortgezet onderwijs. De Oranjevereniging Nieuwleusen gaat hierbij een coördinerende rol vervullen. De kerken zijn van plan een Vredesdienst te organiseren en de plaatselijke toneelverenigingen Oese Volluk en Plankenkoorts treffen voorbereidingen voor een zogenoemde re-enactment: het uitbeelden van de historische Bevrijding door de Canadezen op de Viersprong in de Kerkenhoek. Ook worden verhalen uitgebeeld op gedenkwaardige of passende locaties als het Palthebos, de Bult van Derkjan en het nieuwe amfitheater van De Spil.

 

Half april 2020

 

Het lustrumjaar rond 75 Jaar Bevrijding loopt van september 2019 t/m oktober 2020. De meeste activiteiten in zullen plaatsvinden in de week waarin Dalfsen en Nieuwleusen werden bevrijd: week 16, van maandag 13 (Tweede Paasdag) t/m zaterdag 18 april.

 

De eerste algemene bijeenkomst op maandag 25 februari vindt plaats in De Spil en begint om 20.00 uur en duurt waarschijnlijk tot ongeveer 21.30 uur. Iedere belangstellende is welkom. Marieke Remmelink verzorgt een inleiding. Om de opkomst te kunnen inschatten, wordt gevraagd of belangstellenden zich vooraf willen aanmelden (en met hoeveel personen men komt). Dit kan via het mailadres [email protected]. Personen en organisaties die op voorhand (of na de bijeenkomst) ideeën en plannen willen indienen, kunnen de werkgroep benaderen via dit e-mailadres

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency