- Algemeen
- 3 december 2022
- Door Redactie
Watergezant Henk Ovink spreekt met kinderen over de Vecht
DALFSEN - Leerlingen van De Vuursteen in Dalfsen gingen onlangs langs de Vecht in gesprek over water met watergezant Henk Ovink
Een paar leerlingen uit groep 7 en 8 van De Vuursteen in Dalfsen gingen vorige week donderdagmiddag langs de Vecht in gesprek met watergezant Henk Ovink – die net terug was van de Klimaattop in Egypte. Ze spraken samen over de Vecht en de betekenis van schoon water.
Rivierverhalen
Wim Eikelboom, bekend van Rivierverhalen, had de ontmoeting gearrangeerd en maakte van dat gesprek een aflevering voor zijn podcast Vechtverhalen. De kinderen Vera, Tim, Daan en Esmee hebben allemaal wel iets met de Vecht. De jongens vissen er heel graag. Daan: “het is heel goed viswater” en als ze afval of plastic tegenkomen, stoppen ze dat keurig in een prullenbak. Want ze willen wel dat het een schone rivier blijft. Esmee vindt de Vecht vooral mooi om te zien en leuk om foto’s van te maken. Eén van de kinderen heeft een boekje gelezen over overstromingen van de Vecht en is daardoor geïnteresseerd geraakt in de rivier. Op de vraag of dat weer zou kunnen gebeuren, zo’n overstroming, denken de kinderen van wel, maar ze maken zich er geen hele grote zorgen over. Zoals de wolkbreuk van een paar jaar geleden, dat was ook in een paar dagen wel weer opgelost, volgens de kinderen.
Foto's onder: klik op het pijltje voor de volgende foto.
Watergezant VN
Henk Ovink woont ook in Dalfsen, vlakbij de Vecht. Hij is speciale Nederlandse gezant bij de Verenigde Naties en overstromingsexpert. “Ik ben watergezant, een soort ambassadeur voor water,” vertelt hij de kinderen. “Te veel water, daar zijn we nog niet klaar voor. Veel mensen weten niet wat ze dan moeten doen, zoals laatst in Duitsland. Je voorbereiden op extreme weersomstandigheden is steeds belangrijker.” Hij hoopt dat kinderen water leuk gaan vinden en er iets voor willen doen. In coronatijd was bijvoorbeeld handen wassen heel belangrijk om niet ziek te worden, maar miljarden mensen op de wereld kunnen hun handen helemaal niet wassen. “Water heeft jullie nodig,” zegt hij tegen de kinderen. “Wist je trouwens dat de otter hier zwemt?” Hij heeft het dier niet zelf gezien, maar wel sporen gevonden onder de Blauwe Bogen Brug.
Wateroverlast
De leerlingen hebben op school les gehad over overstromingen en wateroverlast. Ze hebben bijvoorbeeld met de hele klas gekeken naar hoe hoog het water bij hun eigen huis zou komen in Dalfsen. De kinderen vinden het een wonder wat er allemaal gebeurt met de natuur. Samen komen ze wel tot de conclusie dat je van het water kun genieten, om te drinken, te zwemmen, te vissen en naar te kijken. Water is de basis van alle leven. Maar water kan ook gevaar betekenen, tijdens stormen en zeespiegelstijging.
Strijd tegen water
Voor Henk betekent de Vecht een rivier die grenzen over gaat, je moet samenwerken om er mee om te gaan. Hij zwemt er graag in, liefst ’s morgens heel vroeg. De Vecht is bovendien een zoetwatervoorziening. Dalfsen ontleent zijn bestaan aan het de Vecht en huizen aan het water zijn meer in trek. Hij vindt het oppervlaktewater niet zo goed in Nederland, daar moeten we beter voor zorgen. Maar ons land is wel slim met water, aldus de watergezant. Zijn werk bestaat uit de wereld rondreizen om andere landen te helpen bij hun strijd tegen het water. Twee miljard mensen hebben geen directe toegang tot water, daar komt het niet – zoals bij ons – gecontroleerd uit de kraan. “Slecht water leidt tot ziektes, de grootste doodsoorzaak is nog steeds vuil water,” aldus Henk.
Aan het eind van het gesprek mogen de kinderen nog een wens uitspreken over de rivier: “dat de Vecht eeuwig mag blijven bestaan.”
De link plaatsen naar de podcast met Vechtverhalen: https://open.spotify.com/episode/1xLQfmukc9Vk4duD4nAJlg?si=n8Q_T3Z1SnukVfwzCSMdOg

Delen: