Foto: het D jazz trio treedt op in Trefkoele+.

WAK Dalfsen van start met uitgebreid programma

DALFSEN - De Week van Alle Kunsten duurt van zaterdag 10 tot en met zondag 18 september.

“Vooral verenigingen grijpen de Week van de Amateurkunst (WAK) aan om mensen kennis te laten maken met hun activiteiten,” zegt cultuurcoach Irene van der Vegte van de gemeente Dalfsen. “Mooi dat ze zich nu weer kunnen laten zien.”

Koorrepetities

Allerlei verenigingen, muzikanten en kunstenaars laten zich zien en horen. “Zo zijn er bijvoorbeeld de hele week koorrepetities,” zegt Irene. “In de coronatijd zijn er aantal koren gestopt. Maar voor wie een nieuw koor zoekt, kan deze week eens rustig kijken, van klassiek tot populair tot black gospel, het komt allemaal aan bod.” Zo houdt bijvoorbeeld gemengd koor Con Amore uit Lemelerveld maandagavond tijdens de WAK de repetitie in de Grote kerk in Dalfsen, waar ze beginnen met een nieuw stuk. Zanggroep Out of the Blue uit Nieuwleusen organiseert op donderdag 15 september om 19.30 uur een openbare repetitie. Tijdens deze avond laten de koorleden, onder leiding van dirigente Marion Mulders, hun publiek zien en horen wat er moet gebeuren om een muziekstuk tot leven te brengen. Zanggroep Out of the Blue repeteert elke donderdagavond om 20.00 uur in de Ontmoetingskerk in Nieuwleusen. Maar tijdens de WAK vindt de openbare repetitie plaats aan de voorzijde van Museum Palthehof in Nieuwleusen. De openbare repetitie start om half acht. Gospelkoor Tehillim – eveneens uit Nieuwleusen – organiseert op dinsdagavond een workshop Black Gospel met Pat Winterdal, een grote naam in de gospelwereld. Ook gospelkoor Akousate en senioren popkoor Just for fun – beiden uit Dalfsen houden open repetitie. En vrouwenkoor Sarabande uit Dalfsen hoopt dat de repetitie wordt bezocht door sopranen die willen auditeren.

Foto onder: cultuurcoach Irene van de Vegte met het programma.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Culturele avonden

Er worden muzikale en culturele avonden gehouden in theater De Stoomfabriek en in kulturhus Trefkoele+ in Dalfsen. Kulturhus De Spil en de Bibliotheek willen graag een podium bieden aan cultuurmakers uit Nieuwleusen. Meedenken over de programmering mag, op woensdag 14 september en bezoekers kunnen om te beginnen luisteren naar Ça va bien, een popduo met zang en harp. Sara van den Brink (19) op de harp en Fabiënne Schadee (21) als vocaliste.

Verhalenverteller

Naast koren en muziekgroepen, zijn er uiteraard ook nog veel meer kunstdisciplines waar bezoekers kennis mee kunnen maken. “Een bijzonder onderdeel is ook de verhalenverteller,” zegt de cultuurcoach. “De historische Maurits van Nassau, Prins van Oranje, Graaf van Nassau, en Stadhouder en Legeraanvoerder van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden neemt op zaterdag 10 september deel aan een boottocht over de Vecht.” De Prins vertelt daar over hoe belangrijk de Vecht en Kasteel Rechteren waren in de tijd van de 80-jarige oorlog. Daarnaast is de Prins zelf ook nieuwsgierig naar de andere verhalen die tijdens de boottocht verteld worden, over de Slag bij Ane, de Bentheimer Stenen, Kasteel Rechteren en de familie van Rechteren Limpurg en de Moderne Devotie. Ieder kan gratis mee varen tussen 11.00 en 12.30 uur, wel graag aanmelden op www.wakdalfsen.nl/programma De bezoekers kunnen nog meer in de geschiedenis duiken bij de historische klankbeelden van Henk van der Beeke van de Historische Kring Dalfsen. Ze zijn te bekijken in Trefkoele+.

Vitamines voor de Geest

Saam Welzijn wil mensen die niet bij een club willen, maar wel graag creatief bezig zijn, inspireren en laten zien hoe dit laagdrempelig ook thuis kan. Daarom is er een workshop ‘Vitamines voor de Geest' met Greet Aafjes en  Janny de Jong in soos De Polhaar in Trefkoele+ in Dalfsen. Dat zijn boekjes met creatieve opdrachten die maandelijks uitgegeven worden voor mensen die op een laagdrempelige manier creatief met kunst bezig willen zijn. Voor de kinderen is er Kunstgreep met workshops en bij Molen Massier in Nieuwleusen is er ouder - kind tekenen. Verder zijn er diverse kunstdemonstraties in ontmoetingscentrum De Wiekelaar in Oudleusen, kulturhus De Mozaïek in Lemelerveld en in Trefkoele+ in Dalfsen.

Check website

Check de website www.wakdalfsen.nl voor het volledige programma. Deze website bevat de meest actuele informatie, zodat iedereen op de hoogte is als er aanvullingen of wijzigingen zijn in het programma. Op 10 september start de week met Proef Dalfsen, met Open Monumentendag, cultuur proeven tijdens wandelingen of een boottocht en het Bierfestival.

 

 

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency