Foto: Kulturhus De Spil, archieffoto: Marcel van Saltbommel

Voorzichtig vooruitkijken voor Kulturhus De Spil

NIEUWLEUSEN - Al ruim twee maanden kan men bij Kulturhus De Spil niet doen wat ze het liefst doen: mensen bij elkaar brengen, zorgen voor reuring. Manager Stefan Keijzer: “Helaas is het momenteel muisstil in De Spil.” Nu de eerste versoepelingen zijn afgekondigd kunnen zij voorzichtig vooruitkijken.

Het was een flinke klap toen halverwege maart alles op slot ging. Stefan: “Het is erg spijtig dat we zo stil hebben gelegen de afgelopen tijd, we missen ontzettend de levendigheid in het pand.” Er is en wordt veel geannuleerd. De maand april stond bol van geplande activiteiten rondom 75 jaar bevrijding, maar ook het naseizoen van veel sportteams vervalt en de tweede editie van het eigen Midzomer Festival en de geplande open dag in september gaan niet door. 

Hoewel de toekomst onzeker is, worden er programma technisch vooral plannen gemaakt voor dit najaar en volgend jaar. “We hopen vanaf 1 september weer zo veel mogelijk open te zijn en houden in onze voorbereiding rekening met de 1,5 meter samenleving,” aldus Stefan. “In oktober willen we alsnog een grootse opening organiseren van de tentoonstelling ‘Oorlog en vrede’, die gemaakt is door alle basisschoolleerlingen, met ook de première van een speciaal gemaakte documentaire.” Ook andere werkzaamheden die achter de schermen gebeuren gaan door. Zo is het de bedoeling om vanaf september daadwerkelijk een Grand Cafe van de horecavoorzieningen in De Spil te maken. Er wordt gewerkt aan een uitgebreide lunchkaart en ook qua inrichting worden de komende tijd diverse aanpassingen gedaan om in een sfeervollere ruimte straks weer gasten te kunnen verwelkomen. 

 

Op de korte termijn wordt per participant gekeken naar mogelijkheden. Daarvoor is vorige week een eerste bijeenkomst geweest met alle participanten die huisvesten in De Spil. Momenteel wordt op individueel niveau weer muziekles gegeven, is de bibliotheek weer deels geopend en kunnen de leerlingen van het Agnieten College dankzij de grote sportzalen toch toetsen maken. Ook wordt gekeken hoe het buitenterrein beter benut kan worden. Een eerste initiatief daarvoor is een speciale drive in bingo half juni. 

Alle stappen nu zijn vooral functioneel van aard, de activiteiten die zorgen voor sfeerbeleving hebben niet de hoogste prioriteit. De horeca blijft bijvoorbeeld nog gesloten de komende tijd. De horecamedewerkers zijn echter wel actief op andere vlakken. Zij zijn de laatste tijd ingezet om in samenwerking met Saam Welzijn boodschappen te doen voor eenzamen dorpsgenoten of hen even te bellen voor een vorm van sociaal contact. 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency