Foto: oefenen voor de theaterweek.

Voorbereidingen volgeboekte Theaterweek Dalfsen in volle gang

DALFSEN - Theater De Stoomfabriek, Bibliotheek Dalfsen en Jeugdtheaterschool Xapp bereiden zich voor op de Theaterweek die komende week van 3 t/m 7 augustus plaatsvindt.

Afgelopen weekend is een start gemaakt aan het schrijven van het script van de voorstelling. “Dat is nog erg in grote lijnen, de voorstelling moet vooral in de week zelf gevormd gaan worden. Welke kant dit precies op gaat, is heel afhankelijk van de kinderen in de groep en de dynamiek van deze groep,” zegt Stefna Bruntink. Zij is, naast manager van Theater de Stoomfabriek, werkzaam als theaterdocent en heeft dus een ruime ervaring in het maken en regisseren van een theatervoorstelling. “Om dat in slechts één week te doen is echter wel nieuw voor me, dus dat vind ik wel spannend,” vertelt ze. Gelukkig organiseert ze deze Theaterweek samen met Björn Zillen van Jeugdtheatershool Xapp. Hij organiseert diverse zomerkampen en voor de organisatie van deze Theaterweek vullen zij elkaar dus goed aan.

Inschrijving uitgesteld

Oorspronkelijk wilden Stefna en Björn de inschrijving al in mei openen en dan voor de zomervakantie al aftrappen met een startbijeenkomst. Door alle coronamaatregelen lukte dit helaas niet, maar met nog twee weken tot de Theaterweek is het maximum aantal aanmeldingen van 18 kinderen alsnog behaald. Daarover kan de organisatie dus alvast tevreden zijn. Stefna: “Het is heel leuk om te zien hoe divers de groep is. De verdeling tussen jongens en meiden is ongeveer 50/50 en ook qua leeftijd is het heel erg verdeeld en varieert het echt van 8 t/m 12 jaar. We zijn heel benieuwd hoe de groep is, zich gaat ontwikkelen en tot wat voor voorstelling we samen gaan komen.”

Repetities

De Theaterweek begint op maandag 3 augustus in de middag met een kennismaking, diverse speloefeningen en er wordt dan een start gemaakt aan het verhaal van de voorstelling. De dagen erna wordt er ’s ochtends gerepeteerd en zijn de middagen bestemd voor groepsactiviteiten. Daar komt ook de samenwerking met de Bibliotheek Dalfsen om de hoek kijken. Stefna vertelt: “Twee middagen gaat de groep gezamenlijk bij de bibliotheek aan de slag met een activiteit. Uiteindelijk werken we dus toe naar de officiële uitvoering van de voorstelling, die is op vrijdag. Gezien de maatregelen die we met name voor de bezoekers daarvan moeten treffen, kan het zijn dat we een tweede uitvoering van de voorstelling doen.”      

Subsidie gemeente

Stefna hoopt dat deze eerste editie voor een vervolg volgend jaar kan zorgen. Dit is echter nog van veel factoren afhankelijk, ze licht toe: “Dit jaar hebben we een subsidie van de gemeente Dalfsen gekregen. Daardoor hebben we het inschrijfgeld heel laag kunnen houden. Als dit inschrijfgeld hoger was geweest, is het natuurlijk de vraag of we dan ook vol hadden gezeten qua aanmeldingen. Daarom gaan we na de Theaterweek van dit jaar goed evalueren, ook met de ouders. Hopelijk is het een mooie start van een nieuwe traditie.”

 

 

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency