Voor jong en oud ging een nieuwe wereld open op CBS Het Kompas

NIEUWLEUSEN - Een halve eeuw geleden kwamen veel kinderen nog op klompen naar school. “Die klompen moesten in de gang blijven staan, je ging op kousenvoeten het lokaal binnen. Maar toen er ook kinderen op gewone schoenen kwamen, mochten die ze wel aanhouden, hoewel ze net zo goed onder de modder zaten. Na enige tijd werd het daarom toegestaan dat ook klompen in het klaslokaal gedragen mochten worden.”

 

Zomaar een anekdote die donderdagmorgen de revue passeerde, opgetekend uit de mond van een van de oud-leerlingen van de christelijke basisschool Het Kompas. In de aanloop naar de viering van het honderdjarig bestaan, in november van dit jaar, had de schoolleiding een tiental oud-leerlingen van verschillende generaties uitgenodigd op school. Zij vertelden in het speellokaal hoe het onderwijs van vroeger eruit zag. De huidige leerlingen konden vragen aan hen stellen, en vaak ging er daarbij een wereld voor hen open. Psalmversjes uit het hoofd leren en die op maandagmorgen voor de klas opzeggen? Het zijn anekdotes uit vervlogen tijden.

 

Maar het omgekeerde gold ook. De leerlingen van vroeger kregen van schoolhoofd Gerlof Smit een rondleiding door het gebouw aan de Petersweg, en verbaasden zich evenzeer over de manier waarop kinderen anno nu les krijgen. “Onderwijs wordt tegenwoordig niet meer klassikaal, maar binnen het lokaal in kleine groepjes gegeven”, legde Smit uit. “Ook ligt de nadruk op het spelenderwijs leren, op het plannen van hun activiteiten en op thematisch onderwijs. De methodes van vroeger, waarbij het vooral draaide om droge feitenkennis, wordt steeds meer losgelaten. Ook hebben we geen specifieke boeken meer over bijvoorbeeld biologie of aardrijkskunde. Maar de kennis van een land als Egypte krijgen de leerlingen aangereikt via diverse invalshoeken: ze leren over woestijngrond, over dieren die er voorkomen, een stukje geschiedenis vanuit de Bijbel enzovoort. Zo krijgen ze op de basisschool toch al een vrij compleet beeld van dat land.”

Geen van de oud-leerlingen zat op school in het huidige gebouw aan de Petersweg. Dat werd pas geopend in 2005. De huidige christelijke Daltonschool is een voortzetting van wat ooit begon als de Christelijke Lagere School. Aanvankelijk deelden de openbare en de christelijke school voor het Westeinde en Ruitenveen nog verschillende lokale van hetzelfde gebouw. De huidige school heeft inmiddels kinderen uit een wijdere omgeving. “Ouders kiezen doelbewust voor een bepaalde school, waarbij de afstand niet meer de bepalende factor is”, aldus Smit. Het school viert haar honderdjarig bestaan met een feestweek van 4 t/m 9 november. De kinderen mogen de hele week op school komen in Ot en Sienstijl. In overleg met Museum Palthehof wordt er tevens een  project voorbereid over onderwijs van vroeger.

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency