- Algemeen
- 19 maart 2022
- Door Redactie
Vitaal Vechtdal Challenge weer van start
DALFSEN - In april gaat de Vitaal Vechtdal Challenge weer van start, een gratis wandelevenement speciaal voor mensen met een chronische aandoening.
Onder leiding van een wandelcoach en zorgprofessional wandelt men 20 weken in de omgeving. De startlocaties zijn in Dalfsen, Avereest (Dedemsvaart en Balkbrug), Ommen en Hardenberg.
“We organiseren de Vitaal Vechtdal Challenge dit jaar voor de vierde keer”, zegt Harriët Ballast van Vitaal Vechtdal. “Bewegen is goed voor iedereen en zeker voor mensen met een chronische aandoening. Er wordt rekening gehouden met ieders niveau, zodat iedereen het positieve effect van bewegen op de gezondheid kan ervaren. In het begin ligt het wandeltempo laag en wordt er een korte afstand gelopen. Het doel is om na de challenge een afstand te kunnen wandelen van 3, 5 of 10 kilometer. Tijdens het wandelen is er, naast bewegen, ook aandacht voor andere leefstijlonderwerpen zoals het belang van gezonde voeding. De voorgaande edities waren een groot succes en we hopen dit jaar ook weer op veel enthousiaste deelnemers”.
De challenge richt zich speciaal op mensen met een chronische aandoening, zoals bijvoorbeeld diabetes, longaandoeningen zoals COPD, hart- en vaatzieken en kanker. Ook ex-coronapatiënten worden uitgenodigd om mee te doen. In Hardenberg en Ommen wandelt men op donderdagavond. De eerste training start op donderdag 21 april om 19.00 uur. In Dalfsen en Avereest wandelt men op de dinsdagavond. Hier start de eerste training op dinsdag 26 april om 19.00 uur. Voor meer informatie en aanmelden – dat kan tot begin april - zie de website www.vitaalvechtdal.nl/challenge
Vertrouwen in lijf
De Vitaal Vechtdal Challenge geeft deelnemers vertrouwen in eigen lichaam. Aan dit initiatief zijn diverse zorgprofessionals verbonden, zoals huisartsen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten en diëtisten. Daarnaast is welzijn en thuiszorg aangesloten. Twee zorgprofessionals vertellen waarom zij meedoen en inwoners verwijzen naar de challenge.
Vanuit Huisartsenpraktijk Het Zorgkwartier en Huisartsenpraktijk Carrousel, beide uit Ommen, wandelt men vanaf het eerste uur mee met de challenge. Daarnaast wijzen zij inwoners actief op de challenge. “De Vitaal Vechtdal Challenge is een mooi regionaal aanbod. Het is laagdrempelig, er zijn geen kosten aan verbonden en het wordt breed gesteund door diverse zorgaanbieders”, zo geeft Ceciel Huuskes, praktijkondersteuner aan. “We zien dat mensen steeds vooruitgaan en enthousiaster worden. De conditie verbetert, spieren worden sterker en het vergroot het zelfbeeld van de mensen”. Collega Diana Martena, eveneens praktijkondersteuner vult aan: ”Wandelen is voor bijna iedereen haalbaar op zijn of haar niveau. De begeleiding is goed en er hangt een positieve en ontspannen sfeer tijdens de wandelavonden. De wandelcoach houdt rekening met diverse niveaus, hierdoor kan ook echt bijna iedereen deelnemen. Ook mensen die al wandelen en op zoek zijn naar de gezelligheid van een groep”.
Fysiotherapiepraktijken
Ook diverse fysiotherapiepraktijken uit het Vechtdal wijzen inwoners op de challenge. “De ervaring uit voorgaande jaren leert ons dat patiënten die mee hebben gelopen met de challenge, een toegenomen vertrouwen hebben in hun lichaam. Deelnemers ervaren door deelname dat zij meer kunnen dan wat zij vooraf dachten te kunnen”, vertelt Andrea Veltink-Prenger, geriatrie fysiotherapeut bij MijnFysio. “Doordat er gedurende het programma sprake is van een geleidelijke opbouw, ervaren de wandelaars dat 3, 5 of zelfs 10 kilometer een realistisch vol te houden afstand kan zijn. Dat geeft een zeer positief gevoel over het eigen kunnen, waardoor de kans dat mensen het evenement volhouden en daarna ook zelf actief blijven wordt vergroot. Als geriatrie fysiotherapeut zie ik veel patiënten met chronische aandoeningen waaronder COPD, Diabetes, hart- en vaatziekten en klachten na COVID-19. Ik bemerk bij deze doelgroep dat zij het lastig vinden om te beginnen met bewegen. Dat komt vaak doordat zij niet weten wat zij aankunnen en hoe zij bewegen op een veilige wijze op kunnen bouwen. Door de toegankelijke en deskundige begeleiding gedurende het evenement leren zij gaandeweg de eigen fysieke mogelijkheden kennen en plezier te beleven aan bewegen. Ook lopen er zorgprofessionals mee, waardoor deelnemers de gelegenheid hebben om vragen te stellen over hun gezondheid”.

Delen: