Victor Levie over holocaust in Stoomfabriek Dalfsen

DALFSEN - Victor Levie, kind van Joodse ouders, komt spreken over de holocaust. Dat gebeurt op vrijdag 4 mei om 20.45 uur in theater De Stoomfabriek in Dalfsen, aansluitend op de dodenherdenking. Hij blikt onder andere terug op de omgeving van Dalfsen. Tickets zijn verkrijgbaar via de site van de Stoomfabriek of bij de Primera in Dalfsen.

Talentvol ontwerper
De verschrikkingen van de holocaust zijn voor Levie nooit ver weg geweest. Zowel zijn vader als zijn moeder waren overlevenden uit een familie die wortels in heel Europa had. Hij groeide op in Amsterdam en ontwikkelde zich tot een talentvol ontwerper. Nu werkt hij al meer dan 15 jaar samen met zijn vrouw Marit onder de naam Levievandermeer, Zij maakten de prachtige woordenboeken van Pegasus, maar ook tentoonstellingen zoals ‘Ed van der Elsken, old photos ’1947-1970′ en ‘Rembrandt Caravaggio’ in het Rijksmuseum.

Paviljoen in Auschwitz
Maar gewild of ongewild is hij in de afgelopen jaren in ons land een van de belangrijkste verteller geworden van de geschiedenis van de joden vernietiging in de twintigste eeuw en daarmee van de waanzin van de Tweede Wereldoorlog. Victor Levie vertelt deze geschiedenis niet zozeer met woorden Hij vertelt het door het verhaal vorm te geven. Bij zijn eerste grote opdracht, het ontwerpen van een postzegel ter herdenking van het feit dat vijftig jaar daarvoor de eerste deportatie trein uit kamp Westerbork vertrok, op weg naar de vernietigingskampen, is dat goed te zien. Hij maakte de postzegel, van 70 cent, in 1992. Het ontwerp refereerde aan de banden, van familie en vriendschap, die werden vernietigd door de oorlog. Zijn belangrijkste werk is ongetwijfeld het permanente Nederlandse Paviljoen in Auschwitz dat in 2005 werd geopend.

Persoonlijke geschiedenis
Victor Levie is niet zozeer een getuige van de oorlog, niet in de zin dat hij de oorlog mee heeft gemaakt of in Auschwitz heeft gezeten. Maar hij heeft wel, door het maken van het Auschwitz monument, maar ook met veel van zijn andere werk, de oorlog en alles wat daarmee samenhangt letterlijk een vorm gegeven op een manier waardoor wij het ons kunnen herinneren zonder zelf te weten. Daar gaan we met hem over in gesprek. Over hoe hij dat gedaan heeft, wat de betekenis van zijn persoonlijke geschiedenis daarbij is geweest.
Toen de vrijwilligers van De Stoomfabriek Levie vroegen of hij op 4 mei te gast wilde zijn, gaven ze aan dat 4 mei misschien een ingewikkelde datum zou zijn en dat iedere andere datum ook prima was. Levie antwoordde: “ja, het is vast wel ingewikkeld, maar nee, ik wil dat graag doen en liever op 4 mei dan op de dag van de arbeid en omstreken…ik denk dat het voor mij een mooi moment is om te praten over vernietiging, verwerken en vormgeven.”

Foto: Victor Levie.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency