Foto: de eerste onderduiker, een neergestorte piloot, wordt verwelkomd.

Verrassende historische komedie van Oese Volluk

NIEUWLEUSEN - Een komedie met een serieuze ondertoon, speelde Oese Volluk met hun nieuwe stuk Opoe in the War (en de rest in oorlog), over de oorlogsjaren ’40-’45 in onze regio. De groep koos dit onderwerp omdat het dit jaar 75 jaar geleden is dat Nederland is bevrijd van de Duitsers.

De toneelvereniging speelde vrijdagavond de première een volle zaal van de Ontmoetingskerk, met leden van Ni’jluusn van vrogger, die natuurlijk kritisch keken of het historisch allemaal wel verantwoord was... En ze waren tevreden. De Historische Vereniging had niet voor niets de primeur, want Museum Palthehof opende het depot voor Oese Volluk, zodat de spelers zo authentiek mogelijk voor de dag kwamen qua kleding en gebruiksartikelen uit de oorlogstijd.
Een dag later, vrijdag, speelde Oese Volluk weer een kleurrijke voorstelling, samen met de mensen van Taveno. Niek, Mark, Jannet en Carlo vervulden met verve gastrollen in de voorstelling.

Filmopnames

Oese Volluk zette hun troef weer in door middel van een scherm naast het podium, door filmopnames en afbeeldingen van oude krantenknipsels en foto’s het publiek mee terug te nemen in de tijd. Zo waren er opnames gemaakt in museumboerderij De Wheem in Oud Avereest en een scene met ’t Belsenspan in de bossen van Dalfsen.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Schrijvers

Het stuk is geschreven door Hedi Scheijn & Ralf Sandster, pseudoniem van Sandra Schuttert, Alfred Klein en Dick Schuurman. Zij schrijven samen al jaren stukken voor Oese Volluk. De schrijvers probeerden een evenwicht te vinden tussen de ernst van de oorlog en de blijdschap van 75 jaar vrijheid. Tijdens het schrijven was er regelmatig contact met de vier historische verenigingen in de regio. Dat ging niet alleen over zaken die met de oorlog te maken hadden, maar ook over hoe men in die tijd werkte en leefde. Tijdens het schrijven ontdekten de schrijvers dat de situaties in WOII in Dalfsen, Ommen, Dedemsvaart en Nieuwleusen sterk verschillend waren.

Korte inhoud

Het stuk speelt zich af in een houtzagerij, het werkplaatsje van Evert Eijkenaar. Naast Evert en zijn vrouw Johanna, speelt er een dokter mee, een NSB’er, onderduikers, een neergestorte vliegenier en nog enkele personages. Het verhaal begint met het overvliegen van Duitse bommenwerpers en eindigt met de bevrijding van Nederland. In de tussenliggende jaren wordt de toeschouwer meegenomen wat het betekent om in oorlog te zijn, om steeds minder voedsel te hebben, om verzetswerk te doen en om onderduikers op te vangen en die buiten het zicht te houden van de Nederlanders, die heulden met de Duitsers. Maar ook lever je wel hout aan de bezetter of doe je dat niet. En wat heeft dat laatste voor consequenties voor je bedrijf?

Meer voorstellingen

Woensdag 29 januari Ontmoetingskerk te Nieuwleusen, voorstelling voor senioren, aanvang 14.00 uur. Vrijdag 31 januari Ontmoetingskerk Nieuwleusen, 20.00 uur, zaterdag 8 februari Theater de Baron te Dedemsvaart, 20.00 uur, zaterdag 29 februari in De Overkant te Dalfsen, benefietvoorstelling t.b.v. Tour du ALS, 20.00 uur en vrijdag 6 maart Theater De Carrousel in Ommen, 20.00 uur.

Kijk voor meer info, kaarten en reserveringen op http://www.toneelgroepoesevolluk.nl/ of bel: 06 – 33 31 33 55.

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency