Foto: de gediplomeerde imkers.

Veertien nieuwe Vechtdal-imkers erbij met eigen bijenvolk

VECHTDAL - Veertien deelnemers aan de Basiscursus Bijenhouden mogen zich sinds dinsdagavond officieel gediplomeerd imker noemen.

De bijenverenigingen uit Ommen, Nieuwleusen en Dalfsen organiseerden de cursus van 8 maanden gezamenlijk, maar ook vanuit andere omliggende plaatsen hadden zich deelnemers aangemeld.

Al in februari gingen de deelnemers van start met de eerste theorielessen. Bijenleraar Mannie Weertman gaf deze lessen in kulturhus De Spil in Nieuwleusen. De lesstof werd ‘bij’gebracht met duidelijke presentaties. Toen de voorjaarszon de bijenvolken deed uitvliegen in april, was het tijd om praktijkervaring op te doen. Bij de bijenstal De Stuif Meele in Nieuwleusen werden de bijenvolken tijdens diverse zaterdagmiddagen aan grondige inspecties onderworpen. Zo raakten de aankomende imkers steeds meer vertrouwd met de wondere wereld van de honingbijen.

Tegen de zomer brak voor de meeste deelnemers het langverwachte moment aan dat zij hun eerste eigen volkje kregen. Wie meedoet aan de basiscursus, krijgt namelijk een volkje via de vereniging. Mede door de betrokkenheid van ervaren lokale imkers bij de cursus was de drempel om vragen in de (Whatsapp)groep te stellen laag en kon iedereen de verkregen tips en trucs direct toepassen op het eigen volk.

Onder bezielende leiding van Mannie Weertman vormden de cursisten de afgelopen maanden een gezellige en hechte groep, waarin onderling ook buiten de cursusmomenten veel informatie werd uitgewisseld. De hele levenscyclus van bijen is aan bod geweest, evenals de bestrijding van de beruchte Varroamijt en zwermverhindering als belangrijke taken van de hedendaagse imker. Natuurlijk mocht een stukje kennis over verschillende soorten honing ook niet ontbreken.

De cursus is nu afgerond en allen hebben inmiddels een of meerdere gezonde bijenvolken, die klaar zijn om te overwinteren. En de kersverse Vechtdal-imkers? Die moeten nu een poosje geduld hebben tot de bijen in het voorjaar weer actief worden.

(foto) De kersverse nieuwe imkers in het Vechtdal.

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency