Foto: Stefan Keijzer

Veel te doen in De Spil, maar inwoners mogen nog steeds met eigen ideeën komen

NIEUWLEUSEN - Het programma van De Spil in Nieuwleusen omvat de komende maanden een grote verscheidenheid aan activiteiten en initiatieven. Die illustreren dat het nieuwe kulturhus aardig op stoom begint te komen. “Maar de inbreng vanuit de inwoners mag nog wel toenemen”, zegt manager Stefan Keijzer.

Hij schat dat zo’n negentig procent van het aanbod voor de komende maanden is voortgekomen uit ideeën van de organisaties die er gebruik van maken – en die maandelijks bijeen komen voor een programma-overleg – en uit sociale verbanden zoals Nieuwleusen Synergie en de gezamenlijke kerken. “En zo’n tien procent komt voort uit ideeën die zijn geopperd vanuit de plaatselijke bevolking. Dat is zo kort na de start eigenlijk helemaal geen slechte score, maar het percentage mag nog wel wat toenemen. De Spil biedt heel veel mogelijkheden en die staan open voor iedereen. Ideeën zijn welkom, dan kijken we samen naar wat haalbaar is qua uitvoering.”

December activiteiten
Ook in december staat er nog een veelheid van activiteiten op stapel. Na 5 december verkeert De Spil in kerstsfeer, met o.a. een vier meter hoge kerstboom in de hal bij de entree als blikvanger. Op donderdag 13 december is er een kerst-eetcafé waar iedereen kan aanschuiven, voor de jeugd zijn er op 11 december weer skateboard-clinics men  op 19 december lasergamen. Op 24 december is er weer de Kerstnachtdienst van de gezamenlijke kerken en op 27 december het jaarlijkse Nizato-zaalvoetbaltoernooi.

Kerstpakketten markt
Iets nieuws is de kerstpakkettenmarkt op maandag 17 december . “Lokale ondernemers presenteren dan hun kerstpakketten en aanverwante artikelen”, legt Keijzer uit. “Medewerkers van aangemelde organisaties kunnen dan zelf hun kerstpakket samenstellen. Het is ditmaal nog betrekkelijk besloten, maar als het een succes is, willen we het volgend jaar groter aanpakken.”

Top 2000-café
Dat laatste geldt voor wel meer initiatieven. Ze wordt momenteel bekeken of er op de laatste dagen van het jaar een soort Top 2000-café kan worden georganiseerd, die mogelijk eind volgend jaar grootser wordt opgezet. “Ook willen we in december een begin maken met een Creatief Café, dat met een vaste regelmaat – bijvoorbeeld de laatste maandag- of dinsdagavond van de maand, of misschien vaker – gaat plaatsvinden. Creatieve mensen kunnen hier dan bijvoorbeeld schilderen of een andere kunstvorm beoefenen.”

Sociale verbinding
Voor komend jaar wil De Spil meer invulling geven aan haar visie: de ruimte geven aan activiteiten in vier categorieën, te weten sport, educatie, welzijn en kunt & cultuur. “We kijken niet zozeer naar leeftijds-, maar naar doelgroepen”, zegt Keijzer. “De overkoepelende gedachte is dat de activiteiten moeten bijdragen aan sociale verbinding; mensen kunnen elkaar hier ontmoeten.”

Naschoolse activiteiten
Voor jongeren betekent dat bijvoorbeeld veel naschoolse activiteiten. “We willen jongeren een plek bieden waar ze terecht kunnen en waar ze leuke dingen kunnen doen. Zo willen we standaard elke woensdagmiddag een concreet programma bieden: sportieve activiteiten, maar ook workshops, zoals het maken van een videoblog en we nodigen een striptekenaar uit.”

Kunstenaarscafé
In cultureel opzicht verschuift het accent, legt hij uit. “De nadruk ligt nu op eindresultaten, zoals de exposities, die overigens elke drie maanden terugkeren. Maar we willen mensen ook bij het startpunt brengen door hen creatief bezig te laten zijn, bijvoorbeeld wekelijks in het grand-café. De plaatselijke kunstenaar Max Timmermans, die momenteel de exposities samenstelt, werkt momenteel het idee uit van een kunstenaarscafé. Ook denken we aan muziekeducatie. Via een speciale oefenruimte, waar mensen kunnen samenspelen. En wellicht leidt het tot avonden in de omgebouwde sporthal waar lokale bands optreden.”

Exposities
Het tentoonstellingenbeleid krijgt de eerste drie maanden vorm met de lopende expositie ‘Artistiek talent uit Nieuwleusen’, en krijgt vanaf januari een vervolg met een nieuwe tentoonstelling van drie maanden: l’Art Brut – ‘ruwe kunst’ van artistieke talenten met verstandelijke en/of psychische beperkingen uit Nieuwleusen en de regio. Hier worden momenteel deelnemers voor gezocht, die zich kunnen aanmelden via de website van De Spil.

Programma 2019
Andere programma-onderdelen na de jaarwisseling zijn het integratiediner (24 januari), een optreden van Crazy Pianos (12 maart), een plantjesmarkt (13 april) en een midzomerfestival (22 juni). “We willen dan in het amfitheater op het plein voor De Spil allerlei openluchtvoorstellingen laten plaatsvinden”, aldus Keijzer. In elk geval doet muziekvereniging Crescendo-Excelsior mee.

Bridgelessen
Bridgedocent Bart Keuvelaar start met bridgelessen voor beginners en vertelt erover (op 13 februari) in een verhalenreeks waarin Nieuwleusenaren vertellen over hun vak of passie. Ook worden ideeën uitgewerkt voor een boek- en filmclub. “En verder beginnen we met ‘sportieve verjaardagsfeestjes’: Tegen een kleine vergoeding kun je dan je eigen verjaardag vieren in De Spil, met de mogelijkheden die hier ter beschikking staan. Denk aan apekooien, lasergamen of cupcakes bakken. En we blijven open staan voor ideeën van inwoners.” Alle informatie is te vinden op www.despilnieuwleusen.nl

 

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency