Foto: Een deel van de groep ambassadeurs die door Nieuwleusen Synergie zijn aangesteld om als vraagbaak te fungeren voor inwoners die meer willen weten over glasvezel.

Veel belangstelling voor informatieavond CIF over glasvezel

DALFSEN - Als de opkomst een indicatie was voor de uiteindelijke deelname, zit het wel goed met de komst van glasvezel in de buitengebieden van Nieuwleusen, Dalfsen en Ommen. In Nieuwleusen puilde De Deel uit op de informatieavond die daar woensdag werd belegd door CIF, en in Dalfsen bleek Het Roode Hert bijna te klein om alle belangstellenden te herbergen.

En hoewel een flink deel van de aanwezigen de hand opstak bij de vraag wie al heeft besloten om in te schrijven op glasvezel, bleek er toch ook nog de nodige scepsis. Die probeerde initiatiefnemer CIF (Communication & Infrastructure Fund, een investeringsfonds waarin onder meer ABP en Rabo participeren) te overwinnen tijdens de vijf informatieavonden in de regio. Daarmee ging de vraagbundeling, en dus de campagne Glasvezel Buitenaf, definitief van start. Met het uiteindelijke doel om op de afsluitdatum, 24 juli, minstens vijftig procent van alle gegadigden ertoe te bewegen om te kiezen voor een glasvezelaansluiting en een bijbehorend abonnement bij een van de zes providers.

Op de informatieavonden werd het nodige verteld over de aanleg, kosten, voorwaarden en planning, maar vooral over nut en noodzaak. Daarmee speelden de woordvoerders met name in op het veelgehoorde argument ‘ik heb het niet nodig’. Woordvoerder Hans ter Beek haalde ter illustratie een oude telefoon met draaischijf tevoorschijn en toonde een filmpje waarin mensen aangaven waarom ze geen behoefte hadden aan een mobiele telefoon. “Uit welk jaar denkt u dat dit filmpje dateert?”, vroeg hij aan de zaal. Nee, niet de jaren tachtig of begin jaren negentig. Het bleek opgenomen in 1999, een jaar waarin veel Nederlanders nog geen mobieltje hadden omdat ze de toegevoegde waarde er niet van inzagen.

“En wil degene die nu nog geen mobieltje heeft zijn hand opsteken?”, luidde de retorische vraag daarna. Ter Beek wilde er maar mee zeggen dat mensen klaar zijn voor de toekomst, omdat de vele toepassingsmogelijkheden van internet zich alleen nog maar uitbreiden. Met name de zorg zal in de toekomst naar verwachting veel meer online gaan afspelen, zoals gesprekken met de huisarts. Het tempo van downloaden zal wellicht niet heel veel sneller gaan, maar uploaden wel.

Carin Holsappel, wonende aan de Middeldijk en een van de veertien ambassadeurs die door Nieuwleusen Synergie zijn aangesteld als vraagbaak voor mensen die meer willen weten, illustreerde dit eveneens. “Zeker met thuiswonende kinderen merk je dat je steeds meer apparaten krijgt die werken met snelle internetverbindingen. Op termijn verwacht ik dat ook de zorgverlening steeds meer zal draaien op snel internet. Ik heb echt het idee: het is nu of nooit.”

Maar valt de keuze in de toekomst wel uit in het voordeel van kabels onder de grond? Gaan juist veel verbindingen tegenwoordig niet met 4G en 5G’-verbindingen door de lucht?, was een van de vragen die gesteld worden. Volgens CIF-directeur van Glasvezel Buitenaf, is ‘draadloos’ niet de oplossing: “Het is gevoeliger voor obstakels en storingen. En de capaciteit wordt nog altijd gedeeld, terwijl glasvezel tot aan de meterkast komt en ieder huishouden dus een volledig eigen bandbreedte heeft.”

Qua kosten hoeft glasvezel niet of nauwelijks duurder te zijn dan het huidige pakket aan tv, telefonie en internet, al hangt dat natuurlijk vooral af van wat men daar nu voor betaalt. Ruwweg komt een alles-in-éénpakket neer op zo’n 48 euro per maand, plus het vastrecht van 12,50 euro. Daarnaast garandeert men vaste tarieven, die de komende jaren alleen worden aangepast aan de inflatiecorrectie.

Aanvankelijk zette de plaatselijke coöperatie Nieuwleusen Synergie in op glasvezel in het buitengebied van het dorp, maar later besloot men toch om mee te liften op het initiatief van CIF omdat hiermee de krachten werden gebundeld voor zo’n 4.500 aansluitingen in het buitengebied van Nieuwleusen, Dalfsen en Ommen en een klein deel van Zwolle. De rol van Nieuwleusen Synergie zit ‘m nu vooral in het onder de aandacht brengen van de voordelen en het aanstellen van ambassadeurs; inwoners die meer informatie kunnen geven. De aanwezigen kregen na afloop een informatiemap mee waarin veel vragen worden beantwoord en feiten op een rij worden gezet. De komende tijd kunnen belangstellenden zich aanmelden. Tot 24 juli, want dat is de datum waarop de balans wordt opgemaakt en duidelijk wordt of glasvezel daadwerkelijk wordt aangelegd in het buitengebied.

 

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency