Foto: Marcel van Saltbommel.

Vechtzomp Dalfsen sinds zaterdag in de vaart

DALFSEN - De Vechtzomp van Dalfsen is sinds zaterdagmiddag in de vaart. Onder het toeziend oog van enkele honderden belangstellenden doopte burgemeester Erica van Lente aan de kade bij restaurant De Fabriek de replica van deze vroegere platbodem. Vanaf deze week worden er al rondvaarten mee gemaakt.

Voorafgaand aan de doop van het twaalf meter lange schip, dat de voor de hand liggende, maar ook passende naam Vechtzomp meekreeg, deden een vijftal sprekers in theater De Stoomfabriek uit de doeken welke lange aanloop er nodig was om dit moment te kunnen vieren. “Een oogstdag”, noemde presentatrice Wilma Nijboer het. Als bestuurslid leidde ze stichtingsvoorzitter Henk Nap in, die drie jaar geleden een van de initiatiefnemers was. Het vergelijkbare initiatief in Gramsbergen bracht hen op de gedachte dat ook bij Dalfsen zo’n boot goed zou passen. Het was echter ‘geen rimpelloze vaart’ en er moest ‘heel wat water door de Vecht stromen’, voordat het zover was. Maar met doorzettingsvermogen, diverse subsidies (Europees LEADER-geld, het DNA van Dalfsen, het waterschap Drents-Overijsselse delta en diverse sponsors) en de nodige vrijwilligers is het zover gekomen.

Verhalenvertellers

De Vechtzomp heeft vooral een toeristische functie, waarbij Hiawatha Actief de boekingen gaat verzorgen. Tot het kleine legioen vrijwilligers behoren zo’n 45 verhalenvertellers en zo’n 35 schippers met een vaarbewijs, al zijn er ook mensen die beide functies combineren.

Want verhalen zijn er op de boot genoeg te vertellen. “Over de functies en de ouderdom van het waterschap als bestuursorgaan bijvoorbeeld”, wist Herman Odink, bestuurslid van datzelfde waterschap. “Maar ook over de ijs- en steentijd”, voegde Jan Sibelt, voorzitter van de Historische Kring Dalfsen eraan toe. “De stormvloed van 1825 of de mythe van de ondergrondse gang tussen Kasteel Rechteren en de Grote Kerk van Dalfsen.” Onder leiding van Henk van de Beeke van de Historische Kring is een boekwerk opgesteld waar de verhalenvertellers aan boord van de vechtzomp aan toeristen en Dalfsenaren op kunnen terugvallen.

Dalfsen stukje mooier

Odink constateerde: “Dalfsen is hiermee opnieuw een stukje mooier geworden.” Terwijl Sibelt het belang van de Vecht voor heel het dorp Dalfsen benadrukte. “Onze missie – het uitdragen van de schoonheid van de gemeente Dalfsen – begint met de Vecht. “Het was lange tijd letterlijk de levensader van het dorp. Zo telde de beroepsbevolking van Dalfsen rond 1820 maar liefst veertig schippers, een onwaarschijnlijk groot percentage.”

De verhalenvertellers zijn straks herkenbaar aan een specifieke outfit: een donkerblauwe bodywarmer en dito jas en pet, met voorop het logo en achterop het opschrift ‘Vechtzomp Dalfsen’. “Om te voorkomen dat we deze kleding ook voor privé-doeleinden gaan gebruiken”, grapte vrijwilliger Simon Brandsma, die de nieuwe outfit als een volleerd dressman presenteerde. Gerrit Velter, voorzitter van de Enterse Zomp – waar het vaartuig gebouwd is – schonk  stichtingsvoorzitter Henk Nap een fraaie mastwortel aan, een versieringselement van bewerkt hout, dat bovenin de mast wordt gehangen. De scheepswerf heeft de boot in tweeëneenhalf jaar tijd gebouwd, al werd er alleen op maandag en dinsdag aan gewerkt.

Boekingen

Wie een vaartocht wil maken – er zijn verschillende arrangementen mogelijk – kan dat doen via https://hiawatha-actief.nl/bootverhuur-dalfsen/. Ook kan men tijdens Proef Dalfsen op zaterdag 14 september korte tochtjes maken met maximaal 25 personen. Meer informatie staat ook op www.vechtzompdalfsen.nl. De Vechtzomp Dalfsen is dit seizoen tot 1 oktober in de vaart. Daarna gaat hij de winteropslag in tot volgend voorjaar.

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency