Foto: (foto: Geert Bistervels)

Vechtzomp Dalfsen gaat in de vaart

DALFSEN - De droom van de stichting Vechtzomp Dalfsen wordt werkelijkheid: er komt een replica van deze historische zomp op de Vecht bij Dalfsen.

In het verleden voeren de zompen (afmetingen 12 bij 3 meter met een diepgang van 40 cm) bijna af en aan op de Vecht. Met goederen uit Duitsland voeren de schippers richting het westen van het land. Op de Vecht varen tegenwoordig in Gramsbergen en het Duitse Laar al replica's van deze antieke schepen. Op de Regge zijn de zompen te vinden in Hellendoorn, Rijssen en Enter.

De nieuwe Vechtzomp wordt elektrisch aangedreven en is dus fluisterstil. Na wat vertraging gaat het dan toch gebeuren en wel op zaterdag 17 augustus. Dan is de officiële doop en ingebruikname van de zomp. Een groep van vrijwilligers heeft 3,5 jaar veel werk verricht om dit voor elkaar te krijgen.

Na een officieel gedeelte voor genodigden, sponsoren en betrokkenen zal om ca. 15.00 uur de zomp door wethouder Jan Uitslag worden gedoopt. Daarbij kunnen belangstellenden aanwezig zijn op de kade bij de Vecht in de omgeving van het Theater en de Fabriek.

 

Reeds nu kunnen via de site: https://hiawatha-actief.nl/bootverhuur-dalfsen/

boekingen worden gedaan vanaf 18 augustus tot 1 oktober, want dan gaat de zomp in de winteropslag tot het voorjaar 2020. De Vechtzomp is er voor Dalfsenaren, toeristen, eigenlijk voor iedereen.  Er zijn verschillende arrangementen mogelijk, bijvoorbeeld een familie- of vriendendag, een schoolreisje of een bedrijfsuitje, waarbij u desgewenst tussentijds aan wal gaat voor een bezoek of bezichtiging van interessante plekken.

 

Er zijn zo’n dertig schippers opgeleid, die als vrijwilligers op de zomp gaan varen. Er zijn tevens ongeveer 45 verhalenvertellers die u tijdens de tochten alles over de Vecht, Dalfsen en de omgeving en zullen vertellen. Ook kan men bij Proef Dalfsen, op zaterdag 14 september, aan deze boot ‘proeven’ en korte tochtjes maken met maximaal 25 personen.

 

De hele Overijsselse Vecht vanaf Zwolle naar het oosten tot in Duitsland is kortgeleden bevaarbaar geworden door de bouw van een aantal nieuwe sluizen. Meer informatie kunt u vinden op www.vechtzompdalfsen.nl. Dit project is via LEADER subsidie tot stand gekomen en deels gefinancierd uit het Europese landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO).

 

 

 

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency