Foto: Start van de 10 km. Foto Albert Mussche.

Topatleten bij natte editie van Zwarte Dennen Cross

STAPHORST – Ondanks de vele regen van de afgelopen tijd was het parcours van de Zwarte Dennen Cross goed te belopen. Dat bleek ook uit de tijden die zaterdag werden gelopen. Er werden maar liefst drie parcoursrecords aan flarden gelopen.

Ook bij de zeventiende editie stonden er weer enkele topatleten aan de start. Job IJtsma uit Groningen had vorig jaar de 10 kilometer gewonnen en was van plan dat kunstje te herhalen. Tom Hendrikse uit Assen, winnaar van de 10 kilometer in 2021, kwam ook voor de eerste prijs. Ook Danny Koppelman uit Hoge Hexel, de talentvolle Mads Meijer uit Meppel en plaatselijke favoriet Erik Leusink stonden aan de start. Bij de doorkomst halverwege bleek al dat Tom Hendrikse oppermachtig was. Het parcoursrecord dat vorig jaar door IJtsma op 30.44 gelopen was, werd verpulverd. Hendrikse, uitkomend voor AAC ’61 finishte in 30 minuten precies. Job IJtsma legde beslag op de tweede plaats. De atleet van Groningen Atletiek klokte een tijd van 30.53. De derde plaats was voor Mads Meijer van AV De Sprinter. Hij passeerde de eindstreep in 31.16.

Vrouwen

Bij de vrouwen was Andrea Deelstra veruit de snelste. De atlete van AV Heerenveen is in voorbereiding op kwalificatie voor de Olympische marathon en was twee jaar geleden ook al de winnares. Met een tijd van 37.56 bleef zij Laura Prins uit Hoogeveen ver voor. De atlete van HAC ’63 liep naar een tijd van 39.54. Kyra Brouwer, wonend op Ameland maar eveneens uitkomend voor AV Heerenveen, werd derde met een tijd van 42.22.

5 Kilometer

Ook op de 5 kilometer stond er een topatleet aan de start. Nik Lemmink uit Groningen werd begin dit jaar tweede bij de NK Cross in Hellendoorn achter Tom Hendrikse. Lemmink, lopend voor Groningen Atletiek, snelde naar een tijd van 14.46. Ruim een minuut sneller dan het parcoursrecord van Niels Laros die vorig jaar 15.49 liep. Peter-Jan de Jong uit Heerenveen en uitkomend voor AV Horror uit Sneek, zat daar met een tijd van 17.08 ruim achter. Remco Akse uit Meppel kwam als derde binnen. De atleet van de BB lopers finishte in 17.15. Aline Kootstra uit Zwolle had de Zwarte Dennen Cross al vier keer gewonnen. Ook dit jaar was zij de snelste vrouw. De atlete van ACO Van Elderen zette een tijd van 18.21 op de klokken. Haar clubgenote Nora Assink uit Bergentheim werd tweede met een tijd van 19.36. BB loper Rianne Niewold liep een thuiswedstrijd en werd derde in 22.01.

Jeugd

De Zwarte Dennen Cross begon met wedstrijden voor de jeugd. Bij de wedstrijd over 900 meter voor kinderen t/m 7 jaar was Micha Slobben uit Staphorst de snelste. Hij liep een tijd van 3.36. Snelste meisje was Fenne Wijngaarden uit Heerenveen met een tijd van 3.41. De kinderen van 8 t/m 15 jaar liepen een wedstrijd over 1250 meter. Bij de jongens 8 t/m 9 jaar won Noud Tissingh uit Meppel met een tijd van 4.35. Van de meisjes in deze categorie won Liv Bulten uit Goor. Zij liep een tijd van 5.13. Bij de kinderen 10 t/m 12 jaar was Bas Hoogakker de snelste jongen (4.35) en Isabelle Euren uit Wierden het snelste meisje (4.54). Bij de jongens 13 t/m 15 jaar won Lars Hansman uit Kampen en verbeterde zijn eigen parcoursrecord met 11 seconden tot 3.49. Van de meiden van die leeftijd was Ize Diepman uit Lemelerveld de snelste met een tijd van 4.30.

Belevingspad

De organisatie van Bos Bedden Loopgroep AG ’85 kan terugkijken op een geslaagde editie. Ondanks de regen kwamen er toch bijna 500 hardlopers op het evenement af. Een gedeelte van de opbrengst is bestemd voor de renovatie van het Belevingspad in het bos. Ook konden deelnemers een bedrag doneren bij de online-inschrijving. Het totaalbedrag zal binnenkort bekend worden gemaakt.

Vechtdal Cross Competitie

De Zwarte Dennen Cross was na de Lemelerbergloop de tweede wedstrijd van de Vechtdal Cross Competitie. De volgende wedstrijd is de Zandstuve Bosloop in Vroomshoop op 13 januari.  Daarna volgen nog de ACO van Elderen Crossloop in Ommen op 9 maart en de Oldemeijercross in Hardenberg op 23 maart.

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency