Foto: Camperplaats Vechtdal. Foto: Marcel van Saltbommel.

Toeristische sector haalt schade weer een beetje in

NIEUWLEUSEN - Vanwege de coronamaatregelen kwam het seizoen een stuk later op gang bij de meeste toeristische bedrijven in de gemeente. Maar omdat nu veel meer mensen in Nederland op vakantie gaan dan anders, verlopen de zomerweken toch beter dan verwacht.

Camperplaats Vechtdal

“Het gaat boven verwachting,” zegt Janny Dekens van Camperplaats Vechtdal in Nieuwleusen. “We moeten regelmatig ‘nee’ verkopen, vooral in het weekend en zeker de plaatsen die een eigen hottub hebben, zijn al snel vol.” In het vroege voorjaar was het eerst heel rustig op de camperplaats, toen het toiletgebouw nog gesloten moest blijven. Maar daarna kwam er al snel meer aanloop, onder andere van mensen die in het westen in de zorg werken. Die waren erg enthousiast over de ruime plekken van de camperplaats en de rustige omgeving. “Ik geniet er zo van dat de toeristen hier ook naar de bakker, de slager en de supermarkt gaan, hun fiets huren en uit eten gaan. Zo hebben andere ondernemers er ook nog iets aan,” zegt Janny. Bovendien kunnen ze massages boeken en gebruik maken van een privé sauna en dat waarderen de gasten. En wat de gasten vooral waarderen, is dat ze zo mooi kunnen fietsen in de omgeving, met veel variatie: weiland, bos, water en stad. Janny heeft zelf vijf fietsroutes samengesteld, vanaf de camperplaats, zoals naar Zwolle, naar het Reestdal en het Vechtdal. Janny vroeg eens aan een gast hoe lang hij wilde blijven. Hij antwoordde: als ik overal gefietst heb. Meneer is elf dagen gebleven.

Minicamping Rollecate

Minicamping Rollecate in Nieuwleusen merkt dat er in deze periode veel meer passanten - wandelaars, fietsers en campers - langskomen voor een of twee nachten. “De verhuur van stacaravans is nu meer dan de andere jaren en de periode is langer”, aldus Roefie Berghuis van de minicamping. “Waarschijnlijk komt dat ook omdat daar eigen voorzieningen in zitten. De kampeerplaatsen zijn nog niet allemaal bezet: mensen met eigen caravan, tent of camper kunnen bij ons nog wel terecht.” De camping heeft maatregelen getroffen om weer open te kunnen. In het toiletgebouw en in de toiletten bij de recreatieruimte zijn zeep- en handdoekdispensers opgehangen en er staan flacons met desinfectiespray zodat de gasten zelf de toiletten ook nog kunnen reinigen. De beheerder gaan zelf ook meerdere keren per dag alle toiletten even door. Verder staat bij de ingang van de recreatieruimte desinfectiegel. Op verschillende plekken hangen posters met de regels van het RIVM en er is tape aangebracht met de tekst 1,5 meter afstand houden.Rollecate is een familiecamping en er komen veel gezinnen met kinderen. De activiteiten passen ze aan. “Iedereen houdt zich netjes aan de regels en het kopje koffie bij aankomst doen we nu niet met meerdere gezinnen tegelijk, maar per gezin. Dus als er al een gezin aan de koffie zit, dan nodigen we het volgende gezin wat later uit. En dat gaat ook prima,” aldus Roefie.

Boerderijcamping 't Slag

“We hebben een fantastische bezetting,” zegt Mariëtte Hogenkamp van Boerderijcamping ’t Slag in Oudleusen. “Normaal hebben we best veel vaste gasten, veel gezinnen. Vaak met kleine kinderen, die natuurlijk wat minder risico lopen. Maar door corona is er nu ook een hele nieuwe doelgroep aangeboord.” De camping heeft in negen dagen tijd maar liefst acht minibadkamertjes oftewel privé-sanitair aangelegd. “De kampeerders kunnen hun wc-rol dus laten hangen en hoeven er dus niet mee over de camping te lopen,” zegt Mariëtte. Dit concept slaat goed aan en ook rustzoekende senioren weten de camping nu te vinden, vóór de schoolvakanties zijn begonnen. Een aantal daarvan heeft meteen alweer geboekt voor volgend jaar. Maar ook nu komen er nog dagelijks nieuwe kampeerders aan. “Sommigen zeggen dat ze nog nooit zo’n relaxte vakantie hebben gehad. Geen tolwegen, lange reis of tjokvolle camping, maar gewoon genieten. En het weer werkt natuurlijk ook heel goed mee,” zegt Mariëtte. De start van het seizoen was heel slecht, maar dat wordt nu weer een beetje ingehaald bij ’t Slag.

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency