Foto: de nieuwe te bouwen brouwerij. Bron afbeelding: Vechtdal Brouwerij.

Tien jaar Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij in Dalfsen

DALFSEN - Stichting Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij bestaat tien jaar op Valentijnsdag, woensdag 14 februari. De brouwerij die startte met ‘keukenhobbyisten’, is uitgegroeid tot een brouwerij met 285.000 flesjes speciaalbier per jaar.

Wie had tien jaar geleden kunnen bedenken dat de Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij een gevestigde naam zou worden in het Vechtdal? De brouwers en bedenkers van het bier in ieder geval niet. Hun passie voor mooie bieren brouwen in combinatie met een mooie werkplek geven aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maakte dat de vrienden Jos Verlaak en Stefan Maats zich hard maakten voor de realisatie van een Zorgbrouwerij.
De eerste jaren werd het bier bij een huurbrouwer in Friesland gebrouwen. Inmiddels wordt al weer zeven jaar gebrouwen in de oude gymzaal aan de Molendijk in Dalfsen. Met dank aan de gemeente, die deze ruimte beschikbaar stelde voor enkele jaren.

Leven in de brouwerij

Inmiddels is de brouwerij veertien unieke bieren en 1,5 miljoen gevulde flesjes speciaalbier verder en is er vooral veel leven in de brouwerij. Maar liefst 21 mensen hebben er een zinvolle dagbesteding. Het merendeel daarvan zijn mensen met een zorgvraag. Daarnaast kan de Stichting met ANBI-status zich beroepen op 40 vrijwilligers die de meest uiteenlopende taken en werkzaamheden op zich nemen. Slechts vier medewerkers zijn in vaste dienst. Zonder al deze mensen heeft de Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij geen bestaansrecht.

Nieuwe brouwerij

Inmiddels staat de brouwerij aan de vooravond van nieuwbouw op het terrein aan de Koesteeg 4a, bij Natuurboerderij Lindehoeve. Dankzij de thans ruim 170 Vrienden die jaarlijks hun steun geven - en andere donateurs - komt dit steeds dichterbij. De laatste loodjes wegen het zwaarst. Door de inflatie en andere externe invloeden zijn onder andere bouwmaterialen duurder geworden. Reden dat de brouwerij nog wel wat hulp kan gebruiken. Iedere donatie en alle hulp, zoals handige klussers, is nog steeds welkom.

Jubileumbier

Vanwege het 10-jarig bestaan heeft de Vechtdal Brouwerij een Speciaal Jubileumbier gebrouwen. Het betreft een bier met beperkte oplage, een echt ‘collectorsitem’ dus. De 75cl-fles is verpakt in een houten kistje met stukjes vloer van de oude gymzaal. Het bier is te bestellen via [email protected] en op woensdag 14 februari tussen 7.30 uur en 17.30 uur op te halen in de brouwerij aan de Molendijk 11. Het bier kost 14,02 euro. De opbrengst komt ten goede aan de nieuwe brouwerij www.vechtdalbrouwerij.nl

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency