Foto: de kinderen werken thuis.

Thuisonderwijs op scholen van PCO-Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN - Er ging een schok door Nederland in menig huisgezin, ook in Nieuwleusen. De scholen gaan dicht. Een maatregel die zijn weerga niet kent in de geschiedenis van het Nederlandse onderwijs.

Ook juffen en meesters vroegen zich af wat dat zou gaan betekenen voor de komende werkweek. Maar na de eerste schrik en ook de erkenning van de noodzaak van de maatregel, gingen de leerkrachten maandag aan de slag om na te denken over het onderwijs wat vanaf nu voorlopig zal moeten plaatsvinden in de huisgezinnen.

ChromeBooks

Binnen de scholen van PCO-N (Primair Christelijk Onderwijs Nieuwleusen) wordt dankbaar gebruik gemaakt van de zojuist aangeschafte ChromeBooks. De leerlingen van de hoogste groepen kunnen die in bruikleen krijgen, zodat zij op hun eigen apparaat verder kunnen werken aan de taken die ze doorgaans op school maken. Leerkrachten staan erom bekend dat ze creatief zijn en dat is deze week maar weer gebleken. Allerlei ideeën zijn over de tafel gegaan en uitgeprobeerd, maar eigenlijk kwam vanaf woensdag het onderwijs thuis op gang en konden de leerlingen aan het werk.

Thuisonderwijs

Voor de ouders niet gemakkelijk, want die hebben er een taak bij. En dat is lang altijd niet te combineren met de eigen werkzaamheden. Soms wordt er een beroep gedaan op vooral opa’s en oma’s om zo mogelijk bij te springen in de opvang. Op dit moment is zowel de opvang als het thuisonderwijs geregeld en zet men met zijn allen de schouders eronder.
Ook de directeuren komen niet meer bij elkaar, maar zoeken elkaar bijna dagelijks even digitaal op met videochatrooms. Belangrijk is vooral om met de kinderen thuis een goed dagritme aan te houden, wat zoveel als mogelijk lijkt op de situatie op school.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Creatief zijn

En dat de creativiteit soms het nodige vraagt blijkt wel uit het gesprek met Gésanne Visscher, leerkracht van de Zaaier in groep 3. Hoe zorg je er nu voor dat kinderen toch samen aan het lezen blijven.
“In groep 3 lezen we altijd veel met elkaar, nu we allemaal thuis zitten kan dat helaas niet meer. De bibliotheken zitten ook dicht en lezen is heel belangrijk. Ik heb een oplossing hiervoor gezocht. Vanaf vandaag ga ik elke dag een hoofdstuk uit een boek delen met de kinderen, zodat de kinderen blijven lezen. Maar ook om thuis verder te werken aan het thema. En we staan door hetzelfde te lezen toch een beetje in verbinding met elkaar. Het is ook wel spannend dat je niet verder kan lezen en moet wachten op het volgende berichtje, zo houd je ze nieuwsgierig en enthousiast. Nu mag je natuurlijk niet zomaar een boek delen. Ik heb contact gezocht met de uitgeverij en mijn vraag is door gestuurd naar de schrijfster van het boek "Bas vindt de schat". Vrouwke Klapwijk heeft mijn mail zelf beantwoord en vond het een leuke oplossing om zo toch samen te kunnen lezen en ze wenst ons veel leesplezier toe”.

Challenge van de dag

Juf Lisanne Aalbers, leerkracht van De Zaaier in groep 5: “Ik kan alvast een paar voorbeelden geven: De zieke Nienke uit groep 5 heeft de 'challenge van de dag' gehaald: zoek drie dingen die samen 1 kilogram wegen. Het is geworden: bananen, water en paracetamol. Zeker niet onbelangrijk in deze tijd!
De leerlingen van groep 5 kregen de opdracht om een brief te schrijven aan mensen die werken in de zorg, om hen een hart onder de riem te steken. Dat is Gijsbert heel goed gelukt. Hij spreekt zijn vertrouwen uit en daar zullen ze vast erg blij mee zijn”.

En zo zijn op alle scholen in Nieuwleusen en daar buiten leerkrachten heel druk om kinderen op een geheel andere manier onderwijs te geven. En voor de ouders is het inderdaad schakelen. Een ouders van ‘De Meele’ stuurde het volgende briefje naar school: Bedankt voor de mail met de tips. We zijn de afgelopen dagen al lekker aan het knutselen. Onze zoon weet niet beter of hij heeft 'vakantie'. We hebben leuke werkboekjes besteld waar hij graag mee bezig wil. Het zal nog best lastig zijn voor hem, maar zo blijven we toch lekker met letters, cijfers en kleuren bezig. Verder gaan we zeker aan de slag met de leuke ideeën uit de bijlage. En proberen we er de aankomende weken maar het beste er van te maken! We genieten natuurlijk erg van het mooie weer buiten en van elkaar. Voor jullie succes met alles en denk ook goed aan jezelf!"

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency