Foto: Kappers is weer open.

‘Thuis bij Kappers’ nu ook officieel van start in Hoonhorst

HOONHORST - Donderdag bij de officiële opening werd nog eens even teruggeblikt op het werk dat afgelopen tijd is verzet.

Op 1 januari konden de Hoonhorsters tijdens de nieuwjaarsreceptie al een kijkje nemen in het vernieuwde Grand Café Thuis bij Kappers. Afgelopen donderdag was de officiële opening en werd nog eens even teruggeblikt ophet werk dat afgelopen tijd is verzet.

Voorzitter van de dorpscoöperatie Hoonhorst Andries van Daalen schetste in zijn toespraak kort het verloop van afgelopen periode. In oktober 2021 ging het gerucht dat Zaal Kappers te koop stond en dat er een projectontwikkelaar geïnteresseerd was. Dat bracht de dorpsbewoners in beweging: ‘hoe kunnen we er voor zorgen dat het dorpscafé behouden blijft voor Hoonhorst.’ “Je klikt met je vingers en je hebt in Hoonhorst meteen een ongelooflijke groep vrijwilligers klaarstaan,” aldus Van Daalen. Duurzaam Hoonhorst en Plaatselijk Belang startten met enkele ondernemers een initiatief tot behoud van Kappers voor Hoonhorst. De denktank ‘Kappers, ons café’ was daarmee geboren. Er werd een dorpscoöperatie opgericht, die certificaten uitgaf en binnen drie weken hadden de dorpsbewoners 750.000 euro bij elkaar gebracht. “En dat in een gemeenschap van nog geen 1.800 mensen,” zei Van Daalen. Het pand werd gekocht en was nog een tijdje open met een cateraar. Vanaf 1 juni vond er een grote verbouwing plaats: isoleren, geluidsisolatie, bedrading vervangen, verbouwen, schilderen, vloerbedekking leggen: het hele pand kreeg een facelift. Het Anjerpunt kwam op een andere plaats in het gebouw, met een eigen ingang en zicht op de molen. De verbouwing werd uitgevoerd met plaatselijke aannemers, overdag betaald, maar ’s avonds stonden ze er weer, met vele andere vrijwilligers. “Omgerekend in geld is er tussen de 150.000 en 175.000 euro aan vrijwilligersuren ingestoken,” aldus de voorzitter. In maart werd echtpaar Bas en Mariska Ruiter aangesteld als uitbaters en ze zijn enthousiast begonnen met het runnen van de zaak. 

Foto's onder: uitreiking bordje aan Dorpscoöperatie, bibliotheek en Anjerpunt zetten handtekeningen onder het huurcontract, gedeputeerde Roy de Witte en nog meer foto's van de opening. Klik op het pijltje voor de volgende foto.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Geen dorp zonder café

Gedeputeerde Roy de Witte van Provincie Overijssel vertelde in zijn toespraak dat hij al voor de derde keer bij Kappers is. “Waar kun je nu beter je donderdagmiddagborrel houden,” zei hij. Een dorp zonder café is voor hem ondenkbaar. “De passie en overtuigingskracht in Hoonhorst is een voorbeeld voor Overijssel,” aldus de gedeputeerde. “Als provincie konden we ook niet anders dan subsidie verlenen aan de plannen. Dit pand gaan de toekomstige Hoonhorsters veel brengen. Elk biertje dat je drinkt, helpt mee aan het verdienmodel,” en daar kreeg hij de lachers wel mee op zijn hand. 

Judith Snepvangers van Plaatselijk Belang Hoonhorst bood een cadeautje aan aan de dorpscoöperatie: een bordje aan de lantaarnpaal met daarop de tekst: ‘Ons café. Van Hoonhorst – voor Hoonhorst 1-1-2023.’

Grand Café Thuis bij Kappers, Kerkstraat 7 in Hoonhorst, tel. 0529-401281 / 06-5149 3232, e-mail: [email protected]

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency