Thijs en Annemie van Landjuweel ‘de Hoeven’ gaan beoogde opvolgers inwerken

Na ruim dertig jaar dragen Annemie Lepelaars en Thijs Scholten de leiding over Landjuweel ‘de Hoeven’ over. Geleidelijk, want hun opvolgers, Marieke Verstraaten en Sybren de Vries, lopen de komende drie tot vier jaar mee om alle facetten van het bedrijf in de vingers te krijgen.

 

De huidige eigenaren waren al enkele jaren bezig met het regelen van de overdracht, maar in oktober vorig jaar bleek dat de aanvankelijk beoogde opvolgers toch niet de geschikte kandidaten waren. “Toen moesten we weer van voren af aan beginnen”, aldus Annemie. Maar een lijntje naar de Warmonderhof, een opleiding voor biodynamische landbouw in Dronten, bracht onverwacht snel uitkomst. Want Marieke en Sybren zien wel toekomst in het voortzetten van Landjuweel ‘de Hoeven’. Het stel, afkomstig van Texel, ziet de kans die ze krijgen als ‘een droom die uitkomt’, in de woorden van Marieke. “Het is een unieke mogelijkheid om een bijzonder agrarisch bedrijf voort te zetten”, zegt Sybren.

 

Zorgboerderij

Want bijzonder is Landjuweel ‘de Hoeven’ wel. Thijs en Annemie bouwden het biologische melkveebedrijf aan de Middenweg 4 in Dalfsen in ruim dertig jaar uit tot een bedrijf met vele facetten: met een tuinderij, een boerderijwinkel, een groepsaccommodatie en een zorgboerderij, inclusief creatieve ruimten en een timmerwerkplaats. “We begonnen ruim dertig jaar geleden als een gangbaar melkveebedrijf”, verhaalt Thijs, “maar merkten na een jaar of acht dat zo’n boerenbedrijf op zichzelf moeilijk rendabel te houden was. Mede doordat we de mogelijkheid kregen om extra grond erbij te krijgen, konden we omschakelen naar biologische landbouw en startten we in 2006 als zorgboerderij.”

Dat laatste kon mede doordat Annemie na tien jaar werkzaam te zijn geweest in de zorgsector (bij MEE) een aanvullende opleiding volgde. “Ik heb nu zo’n twintig jaar ervaring met deze doelgroep: mensen die het lastig vinden om mee te komen in de maatschappij, mensen die behoefte hebben aan rust en ruimte. Als je hiervoor kiest, moet je een vorm zien te vinden om mensen te kunnen laten groeien en met een zinvolle dagbesteding gelukkig te laten zijn.”

In de loop der jaren is Landjuweel ‘de Hoeven’ sterk geprofessionaliseerd. Momenteel vangt de zorgboerderij gemiddeld zo’n 25 deelnemers per week op voor gemiddeld twee tot drie dagen, dus een tiental per dag. Ze verzorgen de dieren, fungeren als gastheer of –vrouw en kunnen hier ook op allerlei manieren creatief bezig zijn.

 

Enthousiasme

De eerste gesprekken tussen de huidige en beoogde eigenaren verliepen positief. “Het voelde van beide kanten goed, we zijn over en weer enthousiast”, zegt Sybren. “We zullen nog moeten groeien om alle facetten van dit veelzijdige bedrijf onder de knie te krijgen. Al denk ik dat we ook voor een deel zullen terugvallen op vrijwilligers, bijvoorbeeld als het gaat om de technische kant van de machines.” Landjuweel ‘de Hoeven’ telt momenteel vijf personeelsleden in vaste dienst, samen goed voor 2,5 voltijdbaan. De verwachting is dat ook zij meegroeien in de nieuwe ontwikkeling. “Het is nog wat vroeg om te zeggen hoe dat eruit gaat zien”, aldus Sybren. “We lopen nu net een maand mee. Ik verwacht dat we In grote lijnen we de huidige lijn blijven voortzetten. Misschien dat we op termijn wat eigen accenten gaan aanbrengen. Zo zou de zuivel en de boerderijwinkel een sterker cachet kunnen krijgen.”

Hoewel Thijs en Annemie dus nog enkele jaren bij het bedrijf betrokken blijven, hebben ze al plannen voor daarna. Thijs denkt als hobbyboer actief te kunnen blijven, terwijl Annemie graag wil bijdragen aan het functioneren van een hospice.

 

 

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency