Terugblikken en vooruitkijken met burgemeester Erica van Lente

DALFSEN - Twee jaar geleden werd Erica van Lente geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Dalfsen. Twee jaar waarin de wereld er anders uit ging zien dan verwacht. Tijd voor een terug- en vooruitblik en om even stil te staan bij de huidige tijd.

Twee jaar burgemeester van Dalfsen

“Ik ben allereerst blij dat ik hier al een jaar zat toen we getroffen werden door het coronavirus. Het eerste jaar heb ik gelukkig kunnen gebruiken om veel contacten te leggen, veel te zien en menig evenement in de gemeente bij te wonen,” vertelt Erica van Lente. “Ik had mezelf voorgenomen om me zo snel mogelijk een beeld te vormen van de gemeente. Dat is dus gelukt, in 2019 heb ik mogen zien en horen wat er normaal gesproken allemaal gebeurt in de gemeente Dalfsen.” Het tweede jaar werd door het coronavirus een heel ander jaar. “Ik heb geprobeerd en probeer nog steeds zo veel mogelijk toch in contact te blijven met inwoners, ondernemers, verenigingen en instellingen. Maar door het gebrek aan fysiek contact gaat dat de ene keer beter dan de andere.” 

Dichtbij mensen staan

Voordat ze naar Dalfsen kwam is van Lente burgemeester geweest in de gemeente Bedum (Groningen). Daar heeft ze ervaring opgedaan met een andere onzichtbare vijand, de aardbevingsproblematiek. Bij de inwoners daar heerste veel onrecht en onrust, dat zorgt voor een herkenbaar gevoel nu. Een crisis die in veel opzichten niet te vergelijken is met de huidige, maar toch ook wel raakvlakken heeft. Erica licht toe: “Ik vraag mezelf veel af: hoe blijf ik in contact? Hoe kun je ook in deze tijd zo dicht mogelijk bij mensen blijven staan? Dat is voor mij het vertrekpunt in hoe ik mijn werk doe, en ik kan alleen maar hopen dat dat ook zo ervaren wordt in de gemeente.” 

Kansen voor de toekomst   

Vooruitkijkend ziet burgemeester van Lente genoeg kansen en uitdagingen: “We hebben de komende jaren heel wat te repareren en te herstellen. Ik denk dan vooral aan uitgestelde emoties; de impact van het virus op het werk en het leven van mensen, ook op langere termijn. En tegelijkertijd heeft de samenleving op pauze gestaan en moeten en willen we straks weer door met het ontwikkelen van initiatieven die we in gang hadden gezet voordat we in deze situatie kwamen.” 

Inhoudelijk staat er voor de gemeente ook het nodige op de rol in onderwerpen als wonen, werken en infrastructuur. Zo wordt er gewerkt aan de N340 en N377 en zullen er voldoende huizen beschikbaar moeten zijn voor de grote vraag naar woningen in de gemeente. 

En naast de landelijke verkiezingen over anderhalve maand, kiezen we in 2022 in Dalfsen voor de gemeenteraad.

Een laatste uitdaging die de burgemeester zichzelf stelt: “Ik hoop niet alleen bestaande verbindingen weer op te pakken en contacten te intensiveren, maar vooral ook nieuwe verbindingen te kunnen leggen. Er zijn meerdere doelgroepen in onze gemeente die je in mindere mate in de reguliere circuits tegen komt, ik denk dan bijvoorbeeld aan jongeren en inwoners met een migratie-achtergrond. Ik heb het voornemen om ook met die doelgroepen meer verbonden te raken.”  

Coronamaatregelen en lichtpuntjes

Naast terug- en vooruitkijken is het ook goed om even stil te staan bij de huidige tijd. Erica vertelt: “Het instellen van de avondklok is een zware maatregel, zeker in combinatie met de beperking van het bezoek tot maximaal 1 persoon per dag. Ik merk dat het psychologisch vooral erg lastig is. Een voorbeeld: vorige week maandagavond was ik op het gemeentehuis voor de raadsvergadering. Ik reed toen om 23.00 uur met de auto van Dalfsen naar Hoonhorst. En hoewel ik uiteraard mijn papieren op orde heb, ontkwam ik er niet aan toen ik bijna thuis was om te denken: ‘wat zullen de buren wel niet denken?’ Zo blijkt dat de praktische consequentie wel meevalt, maar dat het ook vooral het gevoel erbij is.” 

Op haar eigen facebook account is de burgemeester een tijdje geleden gestart met het delen van lichtpuntjes en ervaringen waar je blij van wordt. “Als je terugkijkt op je week zijn er hopelijk, hoe klein ook, gebeurtenissen waar je blij van bent geworden. Afgelopen week heb ik bijvoorbeeld gesprekken gevoerd met kinderen en jongeren. De gesprekken waren leuk, maar zij gaven ook te kennen dat ze erg verdrietig en boos zijn. En dat is ook begrijpelijk, iedereen is zat van de maatregelen en beperkingen. Daar was in de gesprekken ook ruimte voor. Ik had onder andere een videogesprek met een meisje van 10 die graag met me wilde praten over mondkapjes. Het gebruik, maar ook het rondslingeren in de natuur ervan.” En zo waren er voor de burgemeester meer gesprekken die zij als lichtpuntjes heeft beleefd: een viertal kandidaten die zich presenteerden als potentiële kinderburgemeester en een gesprek met een jongen van 20 die binnenkort naar Dalfsen verhuist en de vraag stelde wat hij zou kunnen doen voor de gemeente, of hij zich bijvoorbeeld kan aansluiten bij een jongerenraad. En zo kan ze nog wel langer doorgaan: “wandelen doe ik veel en graag en deze week begint de Poëzieweek, ook daar ben ik groot liefhebber van.” 

En zo hoopt van Lente dat we met elkaar blijven volhouden. Ze besluit: “Houd zelf vol, maar kijk ook goed naar elkaar om!” 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency