Taart van D66 voor Valentijnsdag 2021 gaat naar de Sociale Tuin

NIEUWLEUSEN - D66 Dalfsen geeft elk jaar met Valentijnsdag een taart aan een vrijwilligersorganisatie in de gemeente Dalfsen als blijk van waardering voor de inzet van die vrijwilligers. Dit jaar gaat de taart naar de vrijwilligers van de sociale tuin uit Nieuwleusen, maar door de coronamaatregelen en het winterse weer gebeurt dit wel op een andere manier. De taart wordt bij de start van het tuinseizoen aangeboden. Op een geschikt moment ergens in het voorjaar als de vrijwilligers weer aan het werk gaan.

De sociale tuin is opgericht om producten te verbouwen voor de voedselbank. De Sociale Tuin is een initiatief van de Coöperatie Nieuwleusen Synergie. Een groep vrijwilligers is iedere week enkele dagdelen actief om de tuin te onderhouden en te bewerken. Naast het werken in de tuin zijn ook onderlinge sociale contacten belangrijk bij dit vrijwilligerswerk. De tuin ligt naast het volkstuinencomplex aan de Paltheweg en heeft een oppervlakte van ruim 900 vierkante meter.

Op deze manier heeft Nieuwleusen Synergie met hulp van actieve vrijwilligers meerdere gezinnen in Dalfsen en Nieuwleusen, die gebruik maken van de Voedselbank, al enkele jaren kunnen voorzien van verse groenten. Bij de tuin werken soms ook tijdelijk statushouders die in Nieuwleusen wonen. Voor hen is dit vrijwilligerswerk vaak een opstapje naar een echte baan. Ze worden door vrijwilligers van Vluchtelingenwerk steeds geïnformeerd over nieuwe ontwikkelingen. Er worden verschillende groenten in de tuin geplant en aardappels gepoot. Rekening houdend met de seizoenen is er zo veel mogelijk variatie in de tuinproducten van sla tot aardbeien. Vorig jaar ging het onder andere om 28 kratten bonen, 90 zakken aardappelen, 27 kratten wortelen, 10 kratten rode bieten en nog veel meer. Teveel om allemaal op te noemen. Als er geoogst kan worden brengen twee vrijwillige chauffeurs de geoogste spullen naar de voedselbank in Nieuwleusen en/of Dalfsen. De medewerkers van de voedselbank maken pakketten of verdelen een dag later de producten.

Wie interesse heeft om zich bij een van de tuinploegen aan te sluiten is hartelijk welkom. Maar ook parttime meehelpen in bij voorbeeld de oogstperiode is welkom. Dan zijn er natuurlijk extra handen nodig. Voor meer informatie kunt u bellen met Rieks Folkerts tel 0529-482467. 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency