Foto: vlnr. staand: Magriet Zandink, Susan Gossink-Boehmer, zittend: Sandra Velthuijsen en Alet Lenderink.

Symposium over Positief ouder worden in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN - Vier verschillende organisaties organiseren samen een symposium over Positief ouder worden, met als ondertitel: wat heeft de eigen kern te bieden. Het symposium wordt gehouden op donderdag 6 oktober en begint om 13.00 uur in kulturhus De Spil in Nieuwleusen.

Ouderenadviseur Magriet Zandink van Saam Welzijn en fysiotherapeut Susan Gossink-Boehmer van Fysio Vechtdal kwamen al brainstormend op het idee. Mantelzorgconsulent Alet Lenderink en ouderenexpert Myrthe Koerhuis (Saam Welzijn) en Sandra Velthuijsen (Carinova) haakten ook aan. Intussen hebben al vele organisaties hun medewerking toegezegd aan het symposium, dat bedoeld is voor alle inwoners: senioren, familieleden en mantelzorgers, maar zeker ook voor de toekomstige oudere.

Mijn positieve gezondheid

“Het symposium gaat uit van ‘Mijn positieve gezondheid’, een begrip van Machteld Huber, een bekende naam in welzijn- en zorgland,” zeg Magriet Zandink. “Zij stelt dat gezondheid breder is dan de afwezigheid van ziekte en klachten. Positief ouder worden gaat om de peilers betekenisvol en zinvol leven, sociale contacten onderhouden, lichamelijk en geestelijk actief zijn en anticiperen op de toekomst.”

Bekende namen

In 2019 is er al eens een soortgelijk symposium geweest in Trefkoele+ in Dalfsen. De bedoeling was om het ook in andere kernen van de gemeente te organiseren. De organisatoren hebben zo veel mogelijk voor sprekers uit de buurt gekozen. ‘Grand old lady’ en levenskunstenaar Marian Berk komt vertellen over wat je nodig hebt om positief ouder te worden. Harry Been, (oud)directeur van de KNVB gaat met Herman Odink uit Nieuwleusen in gesprek over het belang van lichamelijk actief blijven. Ds. Bart Trouwborst gaat in op betekenis- en zinvol ouder worden en Bram Kerkhoven van Carinova afdeling Zorginnovatie komt vertellen over allerlei technische snufjes die het thuis (blijven) wonen gemakkelijker maken. Antje de Groot-Schuttert – oud-directeur van Trebbe Bouw Zwolle - vertelt over wonen in een woonhof, levensbestendig wonen en noaberschap. “Het is voor inwoners vooral belangrijk om te weten wat de eigen kern te bieden heeft,” zeg Susan Gossink-Boehmer. “Daarom hebben we ook voor lokale partijen en een aantal lokale sprekers gekozen.”

Inspiratiemarkt

De middag begint om 13.00 uur met een Inspiratiemarkt, waar de bezoekers trends kunnen ontdekken op het gebied van wonen, zorg, welzijn, vervoer, cultuur en ontspanning. Er staan meer dan twintig stands uit eigen dorp. Zoals bijvoorbeeld – naast de organisatoren van het symposium - Vegro met hulpmiddelen, Innofeet, FitFabrique, De Hulstkampen, woonstichting VechtHorst, Rosengaerde, Nieuwleusen Synergie, De Zonnebloem, de Uitprobeerdienst, de Bibliotheek, de WMO-consulent, de duofiets en nog veel meer. Daarna komen de bovengenoemde sprekers aan bod en is er nog gelegenheid om na te borrelen. Het symposium is gratis te bezoeken en aanmelden is niet nodig. Bij problemen met vervoer, bel vervoersdienst Haaloe Brengoe.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Week van de Ontmoeting

SaamWelzijn Dalfsen, WijZ Welzijn Ommen, Evenmens Ommen en de Lionsclub Ommen-Dalfsen willen mooie en waardevolle contacten tussen mensen stimuleren. Daarom organiseren ze de ‘gebakjesactie’ tijdens de Week van de Ontmoeting, die op dinsdag 4 oktober begint. Iedereen die iemand in zijn omgeving kent, die een bezoekje fijn zou vinden, kan meedoen. Mensen die niet zo vaak bezoek krijgen en die weinig gezelligheid om zich heen ervaren. Voor de symposium-organisatoren sluit de gebakjesactie mooi aan bij hun eigen initiatief. Daarom staan er tijdens het symposium 40 doosjes met daarin twee gebakjes klaar, die de aanwezigen mee kunnen nemen om bij iemand op bezoek te gaan.

Ook mensen die niet naar het symposium gaan, kunnen iemand bezoeken, die wat extra aandacht kan gebruiken, op donderdag 6 of vrijdag 7 oktober. Samen een kopje thee of koffie drinken met een lekker gebakje erbij. Dat is het idee van de gebakjesactie. Je haalt deze gebakjes gratis op bij Bakkerij Timmer (Nieuwleusen), Bakkerij Borger (Nieuwleusen), Bakkerij van der Most (Dalfsen en Lemelerveld). Reserveer vóór 2 oktober twee gratis gebakjes via: www.gebakjesactie.nl of bel: 0529 79 3013.

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency