Foto: vrijwilligers planten fruitbomen in Dorpsboomgaard Nieuwleusen.

Samen bomen planten in Dorpsboomgaard Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN - Rond de 80 vruchtbomen hebben vrijwilligers zaterdag in de grond gespit, voor de Dorpsboomgaard in Nieuwleusen.

Een man of acht nam de schop ter hand. De Werkgroep Dorpsboomgaard is een onderdeel van Natuurboerderij BalkInn op de hoek Bosmansweg/Westerveen, waarvan de bouw na vier jaar van voorbereidingen binnenkort van start gaat.

Vier eigenaren

De bomen van de Dorpsboomgaard zijn geplant op de grond van vier eigenaren, waaronder van de gemeente en van stichting Natuurboerderij en twee buren. Het idee komt bij Evert Schuurman vandaan: hij had de Dorpsboomgaard in Heino bezocht en zoiets leek hem ook heel goed te passen bij BalkInn. Remko Uithol van de gemeente had ook al eens geopperd dat het aardig zou zijn om er fruitbomen te planten. In de jaren negentig hebben Evert en Frieda Schuurman ook al hoogstamfruitbomen geplant op het weiland waar Natuurboerderij BalkInn komt, dus de oudste bomen zijn al zo’n 30 jaar oud. Later plantten ze fruitbomen bij hun woning op het perceel tegenover het weiland en nu wordt er dus voor de Dorpsboomgaard een combinatie gemaakt van beide boomgaarden en van de buren die weiland beschikbaar stellen voor de Dorpsboomgaard.

Werkgroep Dorpsboomgaard

Een paar maanden geleden zijn de voorbereidingen voor de Dorpsboomgaard van start gegaan. Er werd een werkgroep samengesteld met vrijwilligers die kennis hebben van fruitbomen. Een van de werkgroepleden met een bosbouwachtergrond maakte een beplantingsplan met allerlei verschillende rassen van appel-, peren-, pruimen-, kersen- en walnootbomen. Bij de retentievijver aan de Bosmansweg stonden zieke elzen langs het voetpad. Die heeft de gemeente Dalfsen gerooid en meteen gaten gegraven voor de fruitbomen. Dat scheelde zaterdag wel in het werk voor de vrijwilligers, maar desondanks was het nog een hele klus. “Het ziet er allemaal goed uit,” zei Bertus Meijer, wijkuitvoerder groenbeheer bij de gemeente Dalfsen, die zaterdagmorgen nog even een kijkje kwam nemen.

“Het mooie is dat de boomgaard voor verbinding zorgt tussen BalkInn en de buurt,” zegt Evert Schuurman. “Mensen uit de buurt helpen ook met bomen planten, zodat het echt een gezamenlijk project is.” Over enige tijd worden er ook nog bessen- en frambozenstruiken geplant in de boomgaard. Bij de vijver komt een picknicktafel te staan.

Educatieve werkgroep

De educatieve werkgroep – ook een onderdeel van BalkInn - is zich ook al aan het voorbereiden op hun taak. “Er komt een struinpad bij de Natuurboerderij, waar kinderen kennis kunnen maken met de natuur,” zegt Frieda Schuurman. “En kinderen kunnen bijvoorbeeld zelf appels plukken in de boomgaard en daar dan appelmoes of sap van maken in de Natuurboerderij.” Afgelopen jaar is er al 300 kg aan sap gemaakt van de bestaande fruitbomen. De fruitbomen in de Dorpsboomgaard worden allemaal voorzien van een mooi bordje met informatie over de soort. Middenin de boomgaard komt nog een bijenstal, zodat de kinderen ook kunnen leren over de bijenhouderij.

 

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency